Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít.
Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou surovinu na světě. Nejprve se začala připravovat v Asii, odkud se postupně rozšířila do dalších kontinentů. Dnes už se zdaleka nevyužívá jen jako příloha, ale připravuje se z ní třeba také rýžová mouka, rýžové víno nebo pivo. Zkusme si tedy nyní představit základní druhy rýže a objasnit, na jaké pokrmy se hodí.
Rýže Basmati
Pěstuje se především v Indii a Pákistánu. Po sklizni se nechává více než rok uskladněná v suchu a temnu. Má nižší glykemický index. Její zrna jsou delší, po uvaření je sypká, nadchne vás svou vůní. Zvolte ji k pokrmům, u nichž nepodáváte omáčku. Hodí se k masu, ale je vynikající přílohou k jakémukoliv jinému jídlu. Vynikající je v jídlech indické kuchyně.
Jasmínová rýže
Tato rýže je původem z Thajska. Využijete ji při přípravě pokrmů čínské kuchyně. Rýže je lepivá, má specifickou chuť i mírně květinovou vůni. Ideální je, pokud k ní podáváte omáčku.
Červená rýže
Zrna mají tmavohnědou barvu, po uvaření zůstávají tvrdší. Často se podává v kombinaci s jasmínovou rýží. Využijete ji jako přílohu v podstatě k jakémukoliv jídlu. Je výborná s omáčkou, ale hodí se i k rybám nebo mořským plodům.
Arborio
Jedná se o krátkozrnnou rýži pěstovanou v Itálii. Označuje se též jako kulatozrnná rýže. Má vyšší podíl škrobu, a proto je po uvaření lepivá, působí až kašovitým dojmem. Využijete ji především při přípravě rizota nebo mléčné rýže. Docílíte totiž snadno polotekuté struktury. Velmi podobná je svou konzistencí i možným využitím rýže carnaroli.
Zdroje:
- ČEPELÍKOVÁ, Kateřina. 6 druhů rýže: V čem se liš jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype? Vitalia [online]. 2018 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/clanky/6-druhu-ryze-jasminova-basmati-ktera-lepi-ktera-se-sype/
- Druhy rýže z celého světa: jak se liší a co s nimi uvařit? Ochutnejte svět [online]. 2018 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://ochutnejtesvet.cz/druhy-ryze/
- Manuál: Jakou rýži koupit? Vím, co jím [online]. 2014 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Manual:-Jakou-ryzi-koupit__s10010x8207.html