Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku

Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné látky.

Proč se éčka do potravin dávají?

Veškeré tyto látky dodají výslednému produktu některé potřebné vlastnosti. Mohou pozměnit chuť, barvu nebo zajistit požadovanou trvanlivost. Valná většina z těchto látek je uměle vyrobena.

Všechny jsou evidované Evropskou komisí pro zdravé potraviny. Bohužel ani to není zárukou toho, že nám nemohou uškodit. U každé látky je určeno, v jakém množství může být použita. Není ale třeba příliš známé, jak některá éčka mohou působit v kombinaci s dalšími.

Čemu se opravdu vyhnout?

  • E110 Potravinářská žluť: Jedná se o barvivo, které může být příčinou alergií. Neměli by ho dostávat děti. Používá se při výrobě sladkostí, nealkoholických nápojů, ale i třeba hořčice. Další uplatnění má v kosmetickém průmyslu.
  • E132 Potravinářská modř: Toto tmavě modré barvivo se přidává do žvýkaček a různých sladkostí. Může vyvolat nevolnost, zvýšení krevního tlaku nebo alergickou reakci.
  • E133 Brilantní modř: Tomuto aditivu je dobré vyhnout se zejména u dětí. Může totiž způsobovat hyperaktivitu. Je u něj podezření na karcinogenní účinky.
  • E210 Kyselina benzoová: Patří mezi konzervanty. Můžeme ji nalézt třeba v kečupu. U citlivějších jedinců může vyvolat kopřivku nebo až anafylaktický šok.
  • E250 Dusitan sodný: Jedná se o konzervant a stabilizátor. Najdeme ho především v uzeninách. Může mít na svědomí bolest hlavy, bývají mu připisovány i karcinogenní účinky.
  • E952 Cyklamáty: Pod tímto označením se skrývají umělá sladidla. Nevyskytují se jen ve výrobcích pro diabetiky, ale i třeba v multivitamínech. Mohou zvyšovat účinek karcinogenů.
  • E951 Aspartam: Opět nachází použití jako náhražka cukru. Užívá se ke slazení žvýkaček, dezertů, jogurtů nebo majonézy. Může přispět k vyvolání závratí, bolestí hlavy, u někoho může způsobit vyrážku.

Jak eliminovat škodlivá éčka ze života?

Uvedená éčka je vážně lepší vůbec nekonzumovat. Je třeba opatrnosti zejména u těch nejmenších, u nichž mohou napáchat největší škody. Můžete využít i mobilní aplikaci. Při zjišťování složení výrobku pak stačí jednoduše naskenovat čárový kód. Pokud si chcete pátrání mezi vhodnými potravinami usnadnit, kupujte potraviny nesoucí na obalech logo CEFF. Tyto potraviny neobsahují nejvíce sledovaná éčka.

Zdroje:

  • MEDLÍKOVÁ, Zuzana. Éčka v potravinách: kombinace nejsou testovány. Vitalia [online]. 2013 [cit. 2.7.2019]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/clanky/ecka-v-potravinach-kombinace-nejsou-testovany/
  • ROTTOVÁ, Johana. Víte co jíte? Seznam deseti nejškodlivějších éček. Nazeleno [online]. 2019 [cit. 2.7.2019]. Dostupné z: https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva-2/ecka-seznam-10-nejskodlivejsich-v-potravinach.aspx

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Rizika ve stravování dospívajících a jak jim předejít Období dospívání lze charakterizovat jako dobu, kdy si váš potomek začíná o svém životě rozhodovat víc a víc sám. A samozřejmě rád trvá na tom, že to opravdu tak bude. V oblasti stravování (a samozřejmě i v mnoha jiných) pak ale mohou nastat různé situace, které se vám nemusí líbit. A je těžší než k...
Stravujte se na dovolené tak, aby vaše zdraví netrpělo Během letní dovolené na sebe nechceme být příliš přísní. U diety mnohdy rozvolníme pravidla, ochutnáváme neznámá jídla nebo se stravujeme dle toho, jak se vaří v hotelu. Asi ale nikoho nenadchne, když se po pár dnech vrátí domů s kily navíc a hlavou plnou výčitek. Zkuste tedy vhodně propojit zdravý ...
Vláknina – nestravitelná, ale prospěšná O vláknině můžeme slyšet z mnoha stran, jak je důležitá, jak je třeba přijímat jí dostatek. Jaké potraviny nám ji ale skutečně dodají? Co tak zásadního se s ní v našem těle děje? Nejen výživa pro prospěšné bakterie Přestože vláknina je v našem těle jen minimálně stravitelná, má pro nás velký příno...