Hlíva pomůže s hubnutím i posílením imunity

U hlívy bylo prokázáno mnoho pozitivních vlivů na lidské zdraví. Může se zdát zvláštní, že se v podstatě jedná o parazita dřevin. Vás však může oslovit nejen její chuť,  ale i účinek – podpora imunitního systému, zmírnění alergií nebo třeba pomoc s řešením kožních obtíží.

Jedná se o houbu, která svým tvarem klobouku může připomínat právě ústřice. Můžeme ji nalézt růst v trsech na starých stromech a pařezech. Dnes se však pěstuje spíše ve větším množství v pytlích na slámě. Její klobouk má hladký hnědý nebo našedlý povrch. Hlíva nacházela využití již v tradiční čínské medicíně, kde se z ní vyráběly různé masti, gely nebo tinktury.

Jak nám prospěje?

Hlíva obsahuje D-glukan – polysacharid, který má blahodárný vliv na fungování našeho imunitního systému. Tím může pomoci v boji s mnoha nemocemi. Jsou zde dále obsaženy vitamíny B, C, D, K, enzymy, ale též důležité stopové prvky. Při pravidelné konzumaci dochází ke zvýšení tvorby červených krvinek a podpoře trávení. Pozitivní vlivy bývají popisovány u cukrovky, alergií, kožních obtíží nebo různých zánětů.

Co z ní připravit?

Hlívu využijete při přípravě omáček i polévek. V mnoha pokrmech s ní můžete nahradit maso, chuť bude velmi příjemná a nebudete si připadat, že byste se nějak ošidili. Klidně ji však přidejte i k připravovanému masu. Jelikož má nízký energetický obsah, neváhejte ji použít, pokud se snažíte zhubnout.

Nejčastěji houbu zakoupíte jako čerstvou. Nic však nebrání tomu, abyste si ji nasušili nebo zamrazili. Lze ji i naložit ve vlastní šťávě nebo v soli. Pokud chcete využít přínos hlívy pro zdraví, ale nechutná vám, nebo ji z nějakého důvodu nechcete využít při vaření, můžete zakoupit z ní připravený prášek či kapsle. Zde si však již dávejte pozor na doporučené dávkování.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Mýty o banánech: Hodí se do zdravého jídelníčku? Banány pro svůj obsah i zajímavou chuť jednoznačně patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Ale patří skutečně do zdravého jídelníčku? Mnoho lidí má totiž v hlavě zafixovaný předsudek, že banány a zdravá strava - potažmo hubnutí - nejdou vůbec dohromady. Proto se tomuto žlutému ovoci č...
Je čokoláda při zdravém stravování opravdu tabu? Zdravá strava a čokoláda nejde většině lidí vůbec dohromady. Pokud se totiž začneme zajímat o zdravý životní styl, je právě čokoláda jednou z pochutin, které se musíme vzdát. Nebo nemusíme…?! Možná si i vy pohráváte s otázkou, zda se čokolády skutečně musíte zříct, chcete-li se stravovat podle zásad...
Rozdíl mezi třtinovým a bílým cukrem Pokud se chcete stravovat zdravě, musíte vyměnit bílý cukr za třtinový, protože je mnohem zdravější. Možná jste se s podobným tvrzením setkali i vy. Zatímco někdo bezmyšlenkovitě jde a veškerý bílý cukr vysype nemilosrdně do koše, jiný se nad tím pozastaví a zamyslí se, jestli je skutečně pravda, že...