Vyzkoušejte intuitivní stravování a dejte sbohem pravidlům

Už vás někdy napadlo, že ke shození potřebných kilogramů nemusí mít největší efekt striktní omezení jídelníčku a pečlivé sledování zkonzumovaných kalorií, ale pravý opak? Co takhle vyzkoušet uvolnit mysl a zaměřit se na to, na co má vaše tělo chuť? Tak nějak lze nahlížet na princip intuitivního stravování. Po vlně jednostranně zaměřených a nezdravých diet je toto krok zcela opačným směrem.

Příliš soustředění škodí

Běžně v životě si můžeme všimnout, že jakmile se na něco soustředíme a „tlačíme na pilu“, daná věc se nám ne a ne povést. A v momentě, kdy přepneme a uvolníme se, rázem jde vše téměř samo. Termín intuitivní stravování jako první použil profesor z Univerzity v Utahu Stewen Hawks. Tomu se podařilo zhubnout po opakovaných marných pokusech až v momentě, kdy vzal jídlo na milost a přestal jej řešit.

Splňte tělu jeho přání

Intuitivní stravování je založeno zejména na vnímání vlastního těla. Základním principem je, že tělu dopřejete to, po čem touží. A samozřejmě, teď již očekáváte to „ale“. Nějaké podmínky to přece jen má.

Je zapotřebí dobře vnímat své tělo a jeho potřeby. Jídlo si můžete dopřát v momentě, kdy máte hlad. A pozor – zde je opravdu myšlen hlad. Nejedná se o stav, kdy potřebujete večer ještě chvíli pracovat, a tak si dopřejete něco dobrého. Nebo když vás začínají přepadat chmury a saháte po čokoládě. Je zde nutné eliminovat situace, kdy jíte z důvodu určitých emocí.

Absence pravidel neznamená obžerství

A ano, je tomu opravdu tak, při tomto druhu stravování jídlo nevážíte, neexistuje nic, co byste si nemohli dovolit sníst. Není předepsáno, kolikrát denně máte jíst, ani po jak dlouhé době. Právě zde mohou odpůrci intuitivního stravování vidět zásadní slabinu. Snadno lze totiž získat dojem, že můžete spořádat vše, co vás jen napadne. Platí však, že jídlo si dopřáváte jen při hladu a v odpovídajícím množství.

Jídlo není vašim nepřítelem

Jídlo konzumujte pomalu, v klidu a soustřeďte se na něj. Snažte se při něm eliminovat veškeré rušivé vlivy – čtení novin, knížky nebo vyřizování emailů. Dělejte průběžně pauzy, abyste stihli vnímat pocity svého těla. Jakmile jste spokojení a příjemně najezení, odložte příbor.

Snažte se odbourat veškeré zvyky z dětství, které v nás zanechaly věty typu: „Koukej to jídlo dojíst, jinak nejdeš od stolu.“ „Když sis to už objednal, tak to všechno sněz.“ Nemusíte plnit příkazy maminek nebo babiček, tady jde čistě o vaši spokojenost.

Menší riziko „prohřešků“

Pokud se vždy najíte v momentě, kdy se začnete cítit hladoví a sníte toho tak akorát, vyhnete se tomu, že byste se kvůli celodennímu hladovění večer zcela nezřízeně vrhli na likvidaci veškerých zásob v lednici.

Důležité je při tomto přístupu vlastní nastavení. Neberte snahu o ztrátu kilogramů jako neustálý boj. Je důležité mít rád své tělo a mít k jídlu pozitivní vztah. Jíte proto, abyste se cítili dobře, a je třeba důvěřovat vašemu tělu, že ví, co právě potřebuje.

Přečtěte si také

Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály? U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit? Přirozený vznik radikálů Volné...
Znáte základy zdravé stravy? Nekontrolovatelné přejídání se o vánočních svátcích, nabraná kila v těhotenství, které se nepodařilo nechat na porodním sále, nedopnutí oblíbených džínů či bříško přetékající přes lem kalhot - to všechno jsou důvody, pro které se lidé denně rozhodují započít svou snahu zhubnout. Proces hubnutí ro...
Proč je důležité se vyhnout překyselení organismu? Pro rovnováhu v našem těle je důležitý poměr mezi kyselými a zásaditými látkami. Vlivem nevhodné stravy, stresu a minima pohybu může snadno dojít k vychýlení pH k nižším hodnotám - a tedy k překyselení organismu. Mezi projevy lze zařadit oslabení imunity, únavu, bolesti v kloubech, bolesti hlavy a i...