Vyzkoušejte intuitivní stravování a dejte sbohem pravidlům

Už vás někdy napadlo, že ke shození potřebných kilogramů nemusí mít největší efekt striktní omezení jídelníčku a pečlivé sledování zkonzumovaných kalorií, ale pravý opak? Co takhle vyzkoušet uvolnit mysl a zaměřit se na to, na co má vaše tělo chuť? Tak nějak lze nahlížet na princip intuitivního stravování. Po vlně jednostranně zaměřených a nezdravých diet je toto krok zcela opačným směrem.

Příliš soustředění škodí

Běžně v životě si můžeme všimnout, že jakmile se na něco soustředíme a „tlačíme na pilu“, daná věc se nám ne a ne povést. A v momentě, kdy přepneme a uvolníme se, rázem jde vše téměř samo. Termín intuitivní stravování jako první použil profesor z Univerzity v Utahu Stewen Hawks. Tomu se podařilo zhubnout po opakovaných marných pokusech až v momentě, kdy vzal jídlo na milost a přestal jej řešit.

Splňte tělu jeho přání

Intuitivní stravování je založeno zejména na vnímání vlastního těla. Základním principem je, že tělu dopřejete to, po čem touží. A samozřejmě, teď již očekáváte to „ale“. Nějaké podmínky to přece jen má.

Je zapotřebí dobře vnímat své tělo a jeho potřeby. Jídlo si můžete dopřát v momentě, kdy máte hlad. A pozor – zde je opravdu myšlen hlad. Nejedná se o stav, kdy potřebujete večer ještě chvíli pracovat, a tak si dopřejete něco dobrého. Nebo když vás začínají přepadat chmury a saháte po čokoládě. Je zde nutné eliminovat situace, kdy jíte z důvodu určitých emocí.

Absence pravidel neznamená obžerství

A ano, je tomu opravdu tak, při tomto druhu stravování jídlo nevážíte, neexistuje nic, co byste si nemohli dovolit sníst. Není předepsáno, kolikrát denně máte jíst, ani po jak dlouhé době. Právě zde mohou odpůrci intuitivního stravování vidět zásadní slabinu. Snadno lze totiž získat dojem, že můžete spořádat vše, co vás jen napadne. Platí však, že jídlo si dopřáváte jen při hladu a v odpovídajícím množství.

Jídlo není vašim nepřítelem

Jídlo konzumujte pomalu, v klidu a soustřeďte se na něj. Snažte se při něm eliminovat veškeré rušivé vlivy – čtení novin, knížky nebo vyřizování emailů. Dělejte průběžně pauzy, abyste stihli vnímat pocity svého těla. Jakmile jste spokojení a příjemně najezení, odložte příbor.

Snažte se odbourat veškeré zvyky z dětství, které v nás zanechaly věty typu: „Koukej to jídlo dojíst, jinak nejdeš od stolu.“ „Když sis to už objednal, tak to všechno sněz.“ Nemusíte plnit příkazy maminek nebo babiček, tady jde čistě o vaši spokojenost.

Menší riziko „prohřešků“

Pokud se vždy najíte v momentě, kdy se začnete cítit hladoví a sníte toho tak akorát, vyhnete se tomu, že byste se kvůli celodennímu hladovění večer zcela nezřízeně vrhli na likvidaci veškerých zásob v lednici.

Důležité je při tomto přístupu vlastní nastavení. Neberte snahu o ztrátu kilogramů jako neustálý boj. Je důležité mít rád své tělo a mít k jídlu pozitivní vztah. Jíte proto, abyste se cítili dobře, a je třeba důvěřovat vašemu tělu, že ví, co právě potřebuje.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak svému tělu dopřát dostatek vlákniny? O vláknině se hovoří poměrně často. I když je to v podstatě nestravitelná složka potravy, pro naše tělo má blahodárný přínos. Prospívá mu hned v několika ohledech. Zajistí pocit sytosti, dobré trávení a je prevencí mnoha onemocnění. Jak se můžete postarat o to, abyste jí měli každý den dostatek? Ef...
Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály? U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit? Přirozený vznik radikálů Volné...
Tofu jako náhrada masa a zdroj bílkovin Při vyslovení „tofu“ si možná plno lidí představí jen bílou kostku čehosi, dle odpůrců zcela bez chuti. Tofu si však na našem trhu nachází své místo. Je ryze rostlinného původu, ale přitom našemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin. Nachází oblibu nejen u lidí, kteří chtějí ze svého jídelníčku živočiš...