Kakao má pozitivní účinky prospívající našemu zdraví

Když je řeč o kakau, každému se jistě v této souvislosti hned vybaví čokoláda. Tato sladká pochoutka patří mezi hojně diskutované a můžete zaslechnout přesvědčení o tom, jak je lepší si ji odpustit, na straně druhé i tvrzení, jak nám při péči o zdraví pomůže. Bezesporu však má kakao pozitivní vliv na naše zdraví. Problematické ale může být vybrat vhodné produkty, které nám opravdu zdraví vylepší, a nedodávají do našeho těla jen velké množství cukru a dalších nepotřebných látek.

Výchozí látkou jsou kakaové boby, které se dále upravují. Dnes se řadí mezi tzv. superpotraviny. Byly velmi ceněné již před dávnými léty, což dokládá i skutečnost, že Mayové je používali jako platidlo. Při úpravě nejprve projdou fermentací a pak je čeká pražení. Po semletí a lisování vznikne kakaové máslo a sušina, které dohromady vytvoří základ čokolády.

Vyzkoušejte kakaové boby

Jedním z doporučení je konzumovat co nejméně upravené kakaové boby. Můžete je zakoupit samotné a chroupat jen tak. Hodí se i jako přídavek do kaší nebo jogurtu. Jejich chuť však musíte vyzkoušet, je velmi specifická a nemusí vás hned oslnit. Kakao lze zakoupit v raw kvalitě. I čokoládu můžete sehnat takovou, která vznikla co nejšetrnějšími úpravami kakaových bobů. Čím zdravější variantu vyberete, tím lépe.

Dodání mnoha důležitých látek

Dnes již není pochyb o tom, že kakao našemu zdraví vyloženě prospívá. Obsahuje vápník, hořčík, železo, draslík a další látky. Jsou v něm obsažené vitamíny a je důležitým zdrojem organické síry. Najdeme tu antioxidanty, které zpomalují stárnutí, ničí v těle škodlivé volné radikály. Prospívají nám i flavanoly.

Blahodárné účinky

Obsažené železo podpoří správnou krvetvorbu. Kakao funguje jako prevence před onemocněním srdce a cév. Flavanoly přispívají k poklesu krevního tlaku. Konzumace kakaa podporuje schopnost soustředění, zvyšuje psychickou odolnost. Je už známým faktem, že dokáže pozitivně ovlivnit naši náladu.

Významně zlepšuje schopnost regenerace těla. Dokonce je kakao přínosné při nachlazení, efektivně si dokáže poradit při léčbě kašle. Působí protizánětlivě. Některé studie dokládají jeho účinky při léčbě migrény. Kakao však nemusíte využít jen vnitřně. Má bezvadné účinky i na stav pokožky. Můžete ho vmíchat do peelingu nebo pleťové masky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Co může přinést březová voda? Slyšeli jste již někdy o březové vodě? Pokud v tuto chvíle kroutíte hlavou na nesouhlas, pak vám všemi deseti doporučujeme začíst se do dnešního článku. Ten jsme totiž věnovali březové vodě, o které se říkalo, že je univerzálním všelékem. Co všechno z toho je pravda? Co je březová voda? Hned na za...
Slzovka pomáhá nejen při potížích se slezinou Možná se vám pod názvem „slzovka“ vůbec nic konkrétního nevybaví. U nás se stále jedná o nepříliš známou superpotravinu a je užívána spíše výjimečně. Našemu zdraví však může výrazně prospět, její příprava není složitá a využít ji můžete do zcela běžně konzumovaných pokrmů. Tradičně pěstovaná plodin...
Co jsou superpotraviny a jaké existují Superpotraviny je označení, které se používá pro potraviny, jako je špenát, fazole, sladké brambory, losos, ovoce, ořechy, celozrnné výrobky a lesní plody, které jsou bohaté na živiny. Jedná se většinou o rostlinné zdroje potravin, avšak neexistují žádná přesně stanovená kritéria pro to, které potra...