Jeden ostrá jídla zbožňuje, druhý už při prvním soustu nechápe, jak to někdo vůbec může sníst. Jen stěží lze někoho přesvědčovat ke konzumaci pálivých pokrmů – ať by byly sebezdravější, ale když už si je čas od času dopřejete, může vás potěšit, že vaše zdraví to jedině podpoří.
Některé národy konzumují pálivá jídla v mnohem větším měřítku než my. Pak jsou samozřejmě otrlejší a snesou i pokrmy, které by se nám zdály nepoživatelné. Ostrost, kterou vnímáme při ochutnání některých jídel, není zdaleka vždy stejná. Žhavou chuť můžeme získat více způsoby. V našich podmínkách je nejvíc zdomácnělý pepř. Za jeho štiplavou chuť je zodpovědná látka piperin. Jídlo může být ostřejší po přidání česneku nebo zázvoru. Milovníci pálivých jídel s oblibou sáhnou po chilli papričkách.
Hodí se opepřit si jídlo?
Na používání pepře býváme celkem navyklí a ani nám nedojde, že i tím podpoříme své zdraví. Pepř totiž zlepšuje trávení, minimalizuje nadýmání, je močopudný. V našem těle působí jako antioxidant a přírodní antidepresivum. Při použití česneku se zase můžete vyhnout mnoha nemocem. Hovoří se o něm jako o přírodním antibiotiku. Nastartuje adekvátně imunitní reakce v těle, pomůže tělu vypořádat se s cizorodými látkami.
Už jste vyzkoušeli zázvor?
Naše trávení podpoří i konzumace zázvoru. Je ideální prevencí nachlazení a různých infekčních onemocnění. Výborně nastartuje naše trávení, zlepší prokrvení těla. Obvykle ho máme spojený se zázvorovým čajem při nemoci, ale nebojte se ho využít i jinak. Jídlu dodá specifickou chuť a vůni. Nutno zmínit, že působí také jako afrodiziakum.
Jak nás ovlivní kapsaicin?
Za pálivost chilli papriček je zodpovědný právě kapsaicin. Jeho chuť můžeme vnímat v ústech, ale pálí nás i při přiložení na kůži. V našem těle stimuluje tvorbu lymfocytů, čímž se zvyšuje odolnost vůči infekcím. Příznivě působí na trávení, zvyšuje schopnost regenerace žaludeční stěny, je vhodnou prevencí žaludečních vředů. Působí preventivně proti cukrovce i ateroskleróze. Je prospěšný při hubnutí, celkově zrychluje metabolismus a i tuky jsou tráveny mnohem lépe. Navíc snižuje chuť na sladké.
Využívá se ale i zcela jinde než při vaření. Je obsažen v náplastech proti bolesti, protože dokáže utlumit vnímání nepříjemných vjemů. Kapsaicin se uplatňuje také v prevenci onemocnění srdce a cév, snižuje krevní tlak a podporuje prokrvení těla. Zvláštní se může zdát, že chilli papričky vás v podstatě ochladí. Sice se při konzumaci ostrého jídla můžete řádně zapotit, ale teplo je tím vypuštěno z těla a vám zůstane příjemný ochlazující pocit.
Kdy ostrá jídla vynechat?
Při konzumace pálivých jídel tedy vaše zdraví nijak netrpí, právě naopak. Je však nutné podotknout, že je třeba jíst ostřejší pochoutky v rozumném množství a s ohledem na vlastní pocity. Samozřejmě jsou zcela nevhodná pro malé děti. Těm se v průběhu prvních let života jídlo koření jen opravdu minimálně. Příliš ostrá jídla se nedoporučují také těhotným ženám.