Jak se projevují nejčastější potravinové alergie

Když zcela neodborně řekneme „alergie na potraviny“, může se za tím skrývat široká paleta potíží. Často se totiž tímto slovem popisují jakékoliv potíže, které nastanou po příjmu dané potraviny. Z medicínského hlediska jde ale o přecitlivělosti imunitního systému, který v těle vyvolá neadekvátní reakci.

Diagnóza potravinové alergie

Nesnášenlivost některých potravin je v dnešní době velmi častá. Není tedy vzácné, že někdo má potíže, když sní konkrétní věc. Za potížemi může stát neschopnost těla danou potravinu zpracovat a využít. Vyloženou alergií ale tolik lidí zdaleka netrpí.

K jejímu diagnostikování je třeba navštívit alergologa, který provede potřebné testy. Jedinou možností léčby pak je vyloučení dané potraviny z jídelníčku. Při závažných reakcích mohou být podány léky k utlumení nežádoucích projevů.

Variabilita příznaků

Při alergii se mohou objevovat pocity pálení a svědění v oblasti úst a krku. Někdy se přidávají potíže s dýcháním, otoky v daných místech. Často jsou patrné potíže s trávením, nadýmání, nevolnost, zvracení. Může se dojít i k celkovému kolapsu a upadnutí do mdlob.

Pokud by docházelo k dlouhodobému podávání jídla, se kterým si tělo neumí poradit, nastávají chronické průjmy. Dochází pak i k úbytku hmotnosti. U malých dětí se mohou přidávat další potíže – narušení spánku, krev ve stolici, nechutenství, celkové neprospívání.

I když se příznaky mohou zdát jasné, ne vždy je diagnostika snadná. Matoucí může být skutečnost, že se známky alergie nemusí projevit ihned po požití potraviny. Člověka pak vůbec nemusí napadnout obtíže s konkrétním jídlem spojovat.

Možné alergeny

Nejčastěji se objevují alergie na mléko a jeho jednotlivé složky. U dětí není vzácností alergie na mléčnou bílkovinu. Naštěstí tyto potíže obvykle postupem věku ustupují a neznamená to, že dítě budou provázet celoživotně. Jako další problematické potraviny lze uvést sóju, ořechy, ryby a některé druhy ovoce a zeleniny. Do určité míry se za alergii dá považovat též celiakie. Při ní nastává v těle vyhrocená situace po požití lepku.

Zdroje:

  • BARTŮŇKOVÁ, Jiřina. Potravinové alergie: Jedinou racionální léčbou je vyloučení příslušné potraviny z jídelníčku. Vesmír. 1998, 77, s. 612 – 614. ISSN 0042-4544.
  • Máte podezření na potravinovou alergii? Příznaky mohou být různé. Pro alergiky [online]. 2018 [cit. 19.6.2019]. Dostupné z: https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/mate-podezreni-na-potravinovou-alergii

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Udržujte rovnováhu mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami Je nám všem zřejmě jasné, že příjem těchto důležitých mastných kyselin si musíme hlídat a pravidelně konzumovat potraviny, které naše tělo právě jimi zásobí. Není však důležité je jen do těla dostat v co největším množstvím, ale také zajistit mezi nimi rovnováhu. Většinu těchto kyselin lze označit j...
Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály? U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit? Přirozený vznik radikálů Volné...
Vyzkoušejte intuitivní stravování a dejte sbohem pravidlům Už vás někdy napadlo, že ke shození potřebných kilogramů nemusí mít největší efekt striktní omezení jídelníčku a pečlivé sledování zkonzumovaných kalorií, ale pravý opak? Co takhle vyzkoušet uvolnit mysl a zaměřit se na to, na co má vaše tělo chuť? Tak nějak lze nahlížet na princip intuitivního stra...