Jak se projevují nejčastější potravinové alergie

Když zcela neodborně řekneme „alergie na potraviny“, může se za tím skrývat široká paleta potíží. Často se totiž tímto slovem popisují jakékoliv potíže, které nastanou po příjmu dané potraviny. Z medicínského hlediska jde ale o přecitlivělosti imunitního systému, který v těle vyvolá neadekvátní reakci.

Diagnóza potravinové alergie

Nesnášenlivost některých potravin je v dnešní době velmi častá. Není tedy vzácné, že někdo má potíže, když sní konkrétní věc. Za potížemi může stát neschopnost těla danou potravinu zpracovat a využít. Vyloženou alergií ale tolik lidí zdaleka netrpí.

K jejímu diagnostikování je třeba navštívit alergologa, který provede potřebné testy. Jedinou možností léčby pak je vyloučení dané potraviny z jídelníčku. Při závažných reakcích mohou být podány léky k utlumení nežádoucích projevů.

Variabilita příznaků

Při alergii se mohou objevovat pocity pálení a svědění v oblasti úst a krku. Někdy se přidávají potíže s dýcháním, otoky v daných místech. Často jsou patrné potíže s trávením, nadýmání, nevolnost, zvracení. Může se dojít i k celkovému kolapsu a upadnutí do mdlob.

Pokud by docházelo k dlouhodobému podávání jídla, se kterým si tělo neumí poradit, nastávají chronické průjmy. Dochází pak i k úbytku hmotnosti. U malých dětí se mohou přidávat další potíže – narušení spánku, krev ve stolici, nechutenství, celkové neprospívání.

I když se příznaky mohou zdát jasné, ne vždy je diagnostika snadná. Matoucí může být skutečnost, že se známky alergie nemusí projevit ihned po požití potraviny. Člověka pak vůbec nemusí napadnout obtíže s konkrétním jídlem spojovat.

Možné alergeny

Nejčastěji se objevují alergie na mléko a jeho jednotlivé složky. U dětí není vzácností alergie na mléčnou bílkovinu. Naštěstí tyto potíže obvykle postupem věku ustupují a neznamená to, že dítě budou provázet celoživotně. Jako další problematické potraviny lze uvést sóju, ořechy, ryby a některé druhy ovoce a zeleniny. Do určité míry se za alergii dá považovat též celiakie. Při ní nastává v těle vyhrocená situace po požití lepku.

Zdroje:

  • BARTŮŇKOVÁ, Jiřina. Potravinové alergie: Jedinou racionální léčbou je vyloučení příslušné potraviny z jídelníčku. Vesmír. 1998, 77, s. 612 – 614. ISSN 0042-4544.
  • Máte podezření na potravinovou alergii? Příznaky mohou být různé. Pro alergiky [online]. 2018 [cit. 19.6.2019]. Dostupné z: https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/mate-podezreni-na-potravinovou-alergii

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

5 tipů pro změnu stravovacích návyků pěkně od základu Chcete žít zdravě? V tom případě se vykašlete na diety, které se sice zpočátku tváří nevinně, ale ve finále napáchají daleko více škody nežli užitku. Mnoho lidí se na dietu upíná při snaze zhubnout přebytečná kila. Jasně, diety vám dokážou naslibovat hory doly a postavit před vás lákavou vidinu, že ...
Co je to vlastně paleo strava? Při hledání životního směru a stylu mnoho lidí může inspiraci hledat až v daleké době kamenné. Naši předkové se tehdy živili pouze lovem a samosběrem a právě z této myšlenky vychází paleo strava. Jedná se o konzumaci potravin, které jsou pro lidský organismus přirozené. Co kdybychom si teď o ní řekl...
Vyzkoušejte Velikonoce plné chutí, ale zdravě Stejně jako s jinými svátky v průběhu roku, i s Velikonocemi se nám mnohdy pojí představa připravených dobrot. Stoly máme plné pochoutek, po kterých naše chuťové buňky prahnou, nikam nespěcháme, odpočíváme a příchod jara si užíváme s přáteli, plnými talíři i sklenicemi. Pokud to chcete letos pojmout...