Jaké si dopřát ovoce v těhotenství?

V době, kdy čekáme na příchod potomka, obvykle hlídáme svůj jídelníček mnohem víc než kdy dřív. Existují potraviny, které se vážně nehodí konzumovat právě v těhotenství. Ovoce je obecně zdraví prospěšné, ale je tomu stejně i v tomhle období?

Zásobárna vitamínů

Ovoce je samozřejmě v těhotenství důležité. Dodá ženě potřebné vitamíny, vlákninu, kyselinu listovou a mnoho dalších látek. A stejně tak nadopuje vším potřebným i miminko. Mezi doporučované ovoce patří třeba jahody, meruňky, jablka. Snažte se konzumovat ovoce nijak neupravené – jen omyté, případně oloupané.

Při výběru dávejte přednost sezónnímu ovoci, které v tuto dobu roste v našich podmínkách. Nemusíte si nutně dopřát exotické plody, které k nám přiletěly přes půlku světa. To ale platí stejně i pro kohokoliv jiného, nejen v období těhotenství.

Pokud si však chcete jídelníček tímto ovocem zpestřit, nic vám nebrání. Můžete si oloupat pomeranč nebo třeba pomelo. Dodá vám vitamín A, C, železo i kyselinu listovou. Přijatá vláknina by měla zajistit prevenci zácpy, která bývá právě v těhotenství značným problémem.

Pozor na množství

Berte v úvahu, že většina ovoce je poměrně sladká. Do jídelníčku ho tedy zařaďte pravidelně (nejlépe kus každý den), ale nepřežeňte to. Nevěřte tomu, že v těhotenství máte jíst za dva. Neprospělo by to vám a ani dítěti. Snažte se držet si váhu v přijatelných mezích.

Větší množství cukru je v sušeném ovoci, dopřejte si ho jen opravdu výjimečně (vybírejte nesířené). Vysoký počet kalorií a tuků má třeba avokádo. Ovoce může tvořit vaši dopolední svačinu, což je lepší, než kdybyste si ho vzali večer.

Přes celý den je tělo schopné přijatou energii lépe využít. Neberte si nějakého ovoce hned velké množství. Raději je v těhotenství zařazujte do jídelníčku postupně a sledujte, jak je budete snášet.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Čím nahradit cukry a jak sladit jídlo zdravěji? O tom, jak naše strava obsahuje příliš cukru, se můžeme dozvědět všude. Zároveň je k dispozici dostatek informací o tom, jak moc nám cukr škodí, co vše může způsobit, a jak jej máme omezit. Čím si ale můžeme jídlo osladit, aby to pro nás taková pohroma nebyla? Bílý cukr nám neprospívá Jako největš...
Jakými způsoby se dají připravovat ryby? Že jsou ryby zdravé a dodají nám potřebné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a jód, je jistě již všeobecně známý fakt. Při přípravě ryb ale můžeme zaváhat, co si s nimi vlastně počít. Je lepší dát je do trouby? Jaké použít koření? Dají se nějak zdravěji obalit a připravit? Kupujte čerstvé ryby Dej...
Proč je důležité se vyhnout překyselení organismu? Pro rovnováhu v našem těle je důležitý poměr mezi kyselými a zásaditými látkami. Vlivem nevhodné stravy, stresu a minima pohybu může snadno dojít k vychýlení pH k nižším hodnotám - a tedy k překyselení organismu. Mezi projevy lze zařadit oslabení imunity, únavu, bolesti v kloubech, bolesti hlavy a i...