Kardamom dodá jídlu chuť Indie. Vyzkoušejte jej v kuchyni.

U nás se toto koření stále používá spíš výjimečně. Nutno říct, že pro českou kuchyni typické opravdu není. Někdy si ale můžete dopřát změnu a přeladit se na jiný druh kulinářského umění. Kardamom dodá jídlu chuť dálek a vnese do něj něco trochu exotického. Příjemným bonusem je i to, že prospěje vašemu zdraví.

Pro chuť i k léčbě

Kardamom pochází z Indie, kde se vyskytoval zejména na jejím jihozápadním pobřeží. Postupně se pak dostal třeba do Řecka a Egypta. Jako koření používáme v podstatě umletá semena rostlinky, která dosahuje výšky až čtyř metrů, vyznačuje se velkými řapíkatými listy a žlutými květy. Použití kardamomu v léčitelství má dlouhodobou tradici. Koření je součástí arabských káv, je nedílným prvkem arabské, indické i čínské kuchyně.

Podpora trávení i klidné mysli

Kardamom má charakteristickou vůni a mírně nasládlou chuť. Semínka v sobě obsahují zejména bílkoviny, tuky, sacharidy, terpeny, thiamin a niacin.

Příznivý je jeho vliv na naše trávení. Mírní plynatost, má protizánětlivé účinky. Pomůže od pálení žáhy. Použití koření sníží překyselení žaludku. Doporučuje se při ledvinových nebo žlučníkových kamenech. Je vhodný pro léčbu onemocnění dýchacích cest, hodí se při astmatu i bolesti v krku. Podporuje léčbu různých kožních potíží, zlepšuje regeneraci pokožky.

V některých oblastech je kardamom považován za přírodní afrodiziakum. Hodí se i v situacích, kdy jste vystaveni vyšší psychické zátěži. Dokáže zklidnit podráždění nervové soustavy.

Naslano i nasladko

Kardamon koupíte v obchodech se zdravou výživou, ale běžně už i v supermarketech. Nejčastěji ho známe jako součást garam masala nebo kari koření. V kuchyni ho využijete do sladkých i slaných pokrmů, lze ho přidat také do nápojů.  Je výborný v kombinaci s masem, ale i do salátů, omáček nebo perníku.

Zdroje:

  • Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje trávení. Rehabilitace [online]. 2015 [cit. 11.5.2019]. Dostupné z: https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kardamom-nebo-kardamon-a-zdravi-skvele-podporuje-traveni/
  • Malý zázrak jménem kardamom: Jak s ním kouzlit v kuchyni? Dům & zahrada [online]. 2016 [cit. 11.5.2019]. Dostupné z: http://www.dumazahrada.cz/bydleni/kuchyne/23270-kardamon/

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Bylinky jako přírodní antidepresiva ke zlepšení nálady Pokud se nacházíte v tíživé životní situaci, můžete mít dny, kdy máte pocit, že na vás opravdu všechno padá a dobrá nálada je v nedohlednu. Samozřejmě, radou může být vyzkoušet odbornou pomoc a pak se zařídit dle rad lékaře, ale můžete také zkusit sáhnout po přírodních prostředcích, které dokážou zm...
Pestré možnosti využití máty pro své zdraví Máta je pro většinu lidí často zatracovaná bylinka - a to je škoda, protože nejen krásně voní, ale především se může pyšnit hned několika pozitivními účinky na naše zdraví a zároveň i pestrým využitím nejen ve zdravé kuchyni! Možná se ani vy o mátu příliš nezajímáte, což považujeme za velkou chyb...
Vyzkoušejte bylinky pro urychlení trávení Právě přes svátky je zvýšené riziko, že člověk neudrží veškeré své chutě na uzdě a podlehne pestré nabídce cukroví, dalších sladkých i slaných pochoutek. Může se stát, že pak budete mít rozhozený žaludek a budete potřebovat dát trávení opět do pořádku. Můžete k tomu využít kouzelnou moc bylinek a vy...