Konopí nachází své místo i v kuchyni

Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy nedočkáte – za to vaše zdraví vám poděkuje.

Podpora zdraví na více frontách

Konopné semínko je na povrchu kryto slupkou, pod kterou se ukrývá jádro s množstvím oleje uvnitř. V nitru semínka je podstatné ocenit jednak obsah nenasycených mastných kyselin, ale i jejich vzájemný poměr – konkrétně se jedná o kyselinu omega-3 alfa linolenovou a omega-6 linolovou. Jejich poměr je totiž velmi podobný tomu, jaký je při rovnováze v lidském těle. Semínka jsou také zásobárnou bílkovin a vlákniny.

Konopné semínko prospěje všem, kteří potřebují nastartovat imunitní systém a schopnost regenerace. Je výborným spolupracovníkem při oslabení organismu během nemoci, po dlouhotrvající léčbě. Prospěje našemu srdci i cévám, při pravidelné konzumaci dochází k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Celkově podporuje fungování trávicího systému. Hodí se ke konzumaci při dietě. Nemusí se mu bránit ani těhotné a kojící ženy nebo děti – právě naopak. U těch podpoří správný vývoj centrální nervové soustavy.

Využijte konopné bohatství

Konopná semínka se dřív jedla pražená nebo rozemletá jako kaše. Dnes můžete zakoupit celou škálu potravin, které jsou z nich vyrobené (např. mouku, pomazánky, mléko nebo sýr). Nic pak nebrání tomu, abyste s moukou doma dále pracovali nebo vyzkoušeli další produkty.

Semínka ale klidně můžete využít sami ve studené kuchyni. Můžete je vmíchat při snídani do jogurtu či kaše, přidat do dezertů, pečiva nebo salátů. Můžete si zakoupit panenský konopný olej. Budete mile překvapeni jeho chutí připomínající oříšky. Olej používejte zcela běžně ve studené kuchyni. Hodí se ale i k vnějšímu použití – ke zjemnění pokožky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....
Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové? Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít. Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou suro...
Co je to pohanka a proč jí přijít na chuť Pohanka bývá často opomíjenou plodinou, která pochází z Asie, odkud si postupně našla cestu do Severní Ameriky, Japonska i celé Evropy. Možná byste ji nenašli ani ve vašem jídelníčku, což je poměrně škoda. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a záleží vám na tom, jak se stravujete, určitě by ve v...