Které potraviny se nevyplatí jíst syrové?

U mnoha druhů ovoce a zeleniny se jednoznačně preferuje jíst je co nejméně upravené, protože v tomto stavu nám dodají maximum prospěšných látek. Pak jsou tu ale potraviny, které se jíst syrové nevyplácí, a měli bychom si opravdu dát pozor, jestli je jíme jen dobře tepelně upravené.

Maso a vejce

Na prvním místě vás zřejmě napadnou vejce a syrové maso. Syrová vajíčka (tedy konkrétně nedokonale uvařený žloutek) v sobě mohou skrývat riziko vzniku salmonelózy. Stejnou neplechu u nás může způsobit i syrové drůbeží maso. Vepřové maso zase může být domovem tasemnice. Dbejte tedy na důkladné uvaření nebo propečení.

Brambory a fazole

Pozor si dejte i v případě brambor. Kvůli jejich mírně nahořklé chuti by bylo zvláštní předpokládat, že by je někdo úmyslně konzumoval neuvařené, ale může se stát, že je nedovaříte nebo nedopečete tak, jak by bylo potřeba. Syrové však obsahují pro nás nestravitelné amidy, které mohou negativně poznamenat trávení. Škroby mohou způsobit nadýmání a další střevní obtíže. Pokud by byly brambory déle v teple, jsou ještě nebezpečnější z důvodu obsahu solaninu.

Pokud byste si dali syrové červené fazole, následovaly by u vás příznaky podobné otravě jídlem. Je to z důvodu obsahu toxinu fytohemaglutininu.

Jadérka a pecky

Pecky a jadérka z některých druhů ovoce mohou způsobit vznik kyanovodíku v trávicím traktu. Sami na sobě pak pocítíte nevolnost, ale třeba i bušení srdce. Jedná se zejména o jablka, meruňky, hrušky nebo broskve. Platí to zejména při konzumaci většího množství.

Mléko

Se zcela neupraveným mlékem má mnoho lidí vlastní zkušenosti. Někdo si celoživotně dopřává mléko přímo od souseda, co chová krávy, jinému je po něm akorát zle. Pokud je mléko pasterizováno, zničí se tím v něm škodlivé bakterie – zejména escherichia coli a salmonela. Kvalita mléka bez pasterizace je značně závislá na kvalitě chovu, ale i dodržení dalších podmínek.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Bílý cukr – existují zdravější varianty Jedním z aspektů zdravého životního stylu je omezit co nejvíce výrobků a potravin, které našemu tělu nepřináší žádná velká pozitiva. Jednou takovou potravinou je rafinovaný cukr. Mnohdy se můžeme setkat i s označením bílý jed. Cukr dodá našemu tělu okamžitou energii, ale je velmi kalorický a nijak n...
Superpotraviny mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek Poslední dobou se můžeme stále častěji setkat s názvem superpotravina. Pochází z anglického originálu superfoods a je často skloňovaný zejména ve spojení se zdravou výživou a zdravým životním stylem. V dnešním článku se těmto superpotravinám, které své přízvisko „super“ nedostaly jen tak pro nic za ...
Čím nám prospěje červená řepa? V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce v...