Polokeř s fialovými květy výrazné vůně je oblíbený zejména pro svůj vzhled. Blahodárné účinky má jeho vůně sama o sobě, ale květy můžete využít na mnoho dalších způsobů. Naleznete v nich zalíbení při vaření, podpoří vaši chvilku, kdy relaxujete, ale mohou i pomoci s řešením zdravotních potíží.
Vypěstujte si ji doma
Jedná se o polokeř, který může dorůst až do výšky 80 centimetrů. Levanduli si můžete pěstovat na zahradě nebo v bytě. Semínka se vysévají v únoru nebo březnu, zhruba za týden vyklíčí, a jakmile trochu povyrostou, můžeme je sázet do půdy, kde již chceme rostliny nechat. Aby nám vyrostl pravidelně tvarovaný keřík, je nutné levanduli zastřihovat.
Léčebné účinky
Levandule se užívá k podpoře trávení, ale i pro léčbu depresivních stavů. Již samotná vůně levandule pomáhá k navození klidu, může nám pomoci při relaxaci a odbourání negativních myšlenek. Podpoří hluboký a kvalitní spánek. Můžete si rostlinu umístit do ložnice nebo dát pár usušených květů do sáčku, který ponecháte u polštáře.
Květy využijete v i ve vašem šatníku. Provoní oblečení a zároveň odpuzují moly. Přidávají se do mnoha kosmetických výrobků – šamponů, olejíčků, mýdel i krémů. Levandulový olej podporuje brzké hojení ran. Masážní olej zmírní menstruační bolesti, pomůže s odbouráním stresu.
Čaj z levandule má močopudné účinky a preventivně působí proti infekci močových cest, tlumí nadýmání a snižuje krevní tlak. Kloktadlo z levandule zase využijete při zánětech v ústech.
Uklidnit vás může i koupel s levandulí. Dvě až tři hrsti sušených květů přelijeme vroucí vodou (asi 2 litry) a necháme louhovat. Do napuštěné vany pak vlijeme přeceděný nálev. Koupel dokáže uvolnit svalové křeče, zmírňuje dopady stresu, tiší menstruační bolesti. Nálev můžete využít i na opláchnutí vlasů, podpoří jejich regeneraci a působí preventivně proti lupům.
Levandulové víno
Levanduli lze ale využít i v kuchyni. Květy můžete přidat do cukru a ten pak uplatnit při pečení. Můžete si připravit levandulové víno. Květy stačí vsypat do uzavíratelné nádoby a zalít vínem. Nechte pak několik dní v temnu odstát. Levandule se hodí i do různých marinád a k pečenému masu. Když ji přidáte do zmrzliny, získáte specifickou chuť i vůni.