Slzovka pomáhá nejen při potížích se slezinou

Možná se vám pod názvem „slzovka“ vůbec nic konkrétního nevybaví. U nás se stále jedná o nepříliš známou superpotravinu a je užívána spíše výjimečně. Našemu zdraví však může výrazně prospět, její příprava není složitá a využít ji můžete do zcela běžně konzumovaných pokrmů.

Tradičně pěstovaná plodina

Pokud se na ni zaměříme z botanického hlediska, slzovka je jednoletá obilovina z čeledi lipnicovitých. Jako plodina má letité využití, v čínské medicíně se užívala téměř celá rostlina pro své léčebné účinky. Dnes však oceníme přínos zejména jejích semen. Vzhledově mohou připomínat slzy, proto se někdy označují jako Jobovy slzy. Lze je zakoupit vcelku nebo ve formě mouky.

Léčebné účinky slzovky

Slzovka nám prospěje při:

  • potížích se slezinou,
  • zahlenění,
  • průjmu,
  • detoxikaci organizmu,
  • vysoké hladině cholesterolu v krvi,
  • srdečně-cévních onemocněních,
  • respiračních onemocněních,
  • rakovinném bujení v těle,
  • kožních obtížích.

Slzovka do kaší i na přípravu čaje

Před vařením je třeba slzovku namočit. Můžete ji využít samostatně nebo vmíchat do jiných jídel. Hodí se do kaší, salátů nebo polévek. Ke snídani si můžete dopřát kaši z ovesných vloček spolu s přidanou slzovkou, kustovnicí, banánem a datlovým sirupem. Nápadům se zde meze nekladou. Jelikož slzovka nemá výraznou chuť, pokrmům rozhodně neuškodí.

Lze ji dát jako součást přílohy – třeba do rýže, kuskusu. Přidejte ji však v adekvátním množství. Doporučuje se jí užívat zhruba dvě polévkové lžíce denně. Když ji uvaříte a následně rozmixujete, můžete si vytvořit pomazánku. Placičky z ní je možné i osmažit.

Pro přípravu polévky se hodí slzovku povařit s kořenovou zeleninou, přidat nové koření a bobkový list. Dochutit lze solí, kmínem, česnekem a majoránkou. Odvar ze slzovky je možné pít jako detoxikační čaj.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Zdraví prospěšné tuky vám doplní avokádo Avokádo se těší stále větší popularitě. Naleznete jej jako častou přísadu v receptech, je doporučováno při rozličných dietních stylech. Jako ovoce je v určitých ohledech opravdu specifické a našemu tělu doplní mnoho potřebných látek. Zkuste jej tedy čas od času také zařadit do svého jídelníčku. Zdr...
V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...