Slzovka pomáhá nejen při potížích se slezinou

Možná se vám pod názvem „slzovka“ vůbec nic konkrétního nevybaví. U nás se stále jedná o nepříliš známou superpotravinu a je užívána spíše výjimečně. Našemu zdraví však může výrazně prospět, její příprava není složitá a využít ji můžete do zcela běžně konzumovaných pokrmů.

Tradičně pěstovaná plodina

Pokud se na ni zaměříme z botanického hlediska, slzovka je jednoletá obilovina z čeledi lipnicovitých. Jako plodina má letité využití, v čínské medicíně se užívala téměř celá rostlina pro své léčebné účinky. Dnes však oceníme přínos zejména jejích semen. Vzhledově mohou připomínat slzy, proto se někdy označují jako Jobovy slzy. Lze je zakoupit vcelku nebo ve formě mouky.

Léčebné účinky slzovky

Slzovka nám prospěje při:

  • potížích se slezinou,
  • zahlenění,
  • průjmu,
  • detoxikaci organizmu,
  • vysoké hladině cholesterolu v krvi,
  • srdečně-cévních onemocněních,
  • respiračních onemocněních,
  • rakovinném bujení v těle,
  • kožních obtížích.

Slzovka do kaší i na přípravu čaje

Před vařením je třeba slzovku namočit. Můžete ji využít samostatně nebo vmíchat do jiných jídel. Hodí se do kaší, salátů nebo polévek. Ke snídani si můžete dopřát kaši z ovesných vloček spolu s přidanou slzovkou, kustovnicí, banánem a datlovým sirupem. Nápadům se zde meze nekladou. Jelikož slzovka nemá výraznou chuť, pokrmům rozhodně neuškodí.

Lze ji dát jako součást přílohy – třeba do rýže, kuskusu. Přidejte ji však v adekvátním množství. Doporučuje se jí užívat zhruba dvě polévkové lžíce denně. Když ji uvaříte a následně rozmixujete, můžete si vytvořit pomazánku. Placičky z ní je možné i osmažit.

Pro přípravu polévky se hodí slzovku povařit s kořenovou zeleninou, přidat nové koření a bobkový list. Dochutit lze solí, kmínem, česnekem a majoránkou. Odvar ze slzovky je možné pít jako detoxikační čaj.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Oříšků existuje mnoho druhů a jsou přínosné pro naše zdraví Pojídání oříšků může být zdravou alternativou různého večerního mlsání. Je pravdou, že jich nemůžete sníst příliš, pokud nechcete rychle nabrat kila navíc, ale menší množství vám jedině prospěje. Uděláte z jejich chroupání také svůj zvyk? Vlašské ořechy Nejrozšířenější jsou u nás vlašské ořechy, i...
Proč si dopřávat ryby a mořské plody? Je obecně známou pravdou, že rybí maso bychom měly pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Již méně rozšířené je ale povědomí o tom, co že nám vlastně ryby přináší tak pozitivního, a jak mohou naše zdraví ovlivnit. Nedoporučovanější bývají tučné ryby – losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Neuděláme...
Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...