Slzovka pomáhá nejen při potížích se slezinou

Možná se vám pod názvem „slzovka“ vůbec nic konkrétního nevybaví. U nás se stále jedná o nepříliš známou superpotravinu a je užívána spíše výjimečně. Našemu zdraví však může výrazně prospět, její příprava není složitá a využít ji můžete do zcela běžně konzumovaných pokrmů.

Tradičně pěstovaná plodina

Pokud se na ni zaměříme z botanického hlediska, slzovka je jednoletá obilovina z čeledi lipnicovitých. Jako plodina má letité využití, v čínské medicíně se užívala téměř celá rostlina pro své léčebné účinky. Dnes však oceníme přínos zejména jejích semen. Vzhledově mohou připomínat slzy, proto se někdy označují jako Jobovy slzy. Lze je zakoupit vcelku nebo ve formě mouky.

Léčebné účinky slzovky

Slzovka nám prospěje při:

  • potížích se slezinou,
  • zahlenění,
  • průjmu,
  • detoxikaci organizmu,
  • vysoké hladině cholesterolu v krvi,
  • srdečně-cévních onemocněních,
  • respiračních onemocněních,
  • rakovinném bujení v těle,
  • kožních obtížích.

Slzovka do kaší i na přípravu čaje

Před vařením je třeba slzovku namočit. Můžete ji využít samostatně nebo vmíchat do jiných jídel. Hodí se do kaší, salátů nebo polévek. Ke snídani si můžete dopřát kaši z ovesných vloček spolu s přidanou slzovkou, kustovnicí, banánem a datlovým sirupem. Nápadům se zde meze nekladou. Jelikož slzovka nemá výraznou chuť, pokrmům rozhodně neuškodí.

Lze ji dát jako součást přílohy – třeba do rýže, kuskusu. Přidejte ji však v adekvátním množství. Doporučuje se jí užívat zhruba dvě polévkové lžíce denně. Když ji uvaříte a následně rozmixujete, můžete si vytvořit pomazánku. Placičky z ní je možné i osmažit.

Pro přípravu polévky se hodí slzovku povařit s kořenovou zeleninou, přidat nové koření a bobkový list. Dochutit lze solí, kmínem, česnekem a majoránkou. Odvar ze slzovky je možné pít jako detoxikační čaj.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží? Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás za...
Mák: nejen pro výbornou chuť, ale i pro pevné zdraví Mák patří v české kuchyni mezi oblíbené pochoutky. Hodí se na koláče, do buchet, ale můžete ho využít i pro jeho léčebné účinky. Vašemu tělu dodá plno cenných látek. Jeho největším producentem je právě Česká republika, tak by byla škoda, kdybychom sami tento poklad na našem stole opomíjeli. Co vše ...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...