Pojídání oříšků může být zdravou alternativou různého večerního mlsání. Je pravdou, že jich nemůžete sníst příliš, pokud nechcete rychle nabrat kila navíc, ale menší množství vám jedině prospěje. Uděláte z jejich chroupání také svůj zvyk?
Vlašské ořechy
Nejrozšířenější jsou u nás vlašské ořechy, i když zřejmě ne nejoblíbenější. Jsou často používány spíše při pečení, ale i samotné vyloupané patří na náš stůl. Jako u všech ořechů, i tady platí, že si jich dopřejte jen malé množství – třeba jednu hrst.
Našemu tělu dodají bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Tyto oříšky disponují protizánětlivými účinky. Mají moc uklidnit naše napjaté nervy. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Jejich konzumace prospěje také stavu pokožky a vlasů.
Mandle
Součástí jídelníčku jsou tyto ořechy už po dlouhá léta. Dodají nám prospěšné antioxidanty a vitamíny (zejména E). Jsou jedním z významných rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Podporují střevní peristaltiku. Tělu doplní potřebnou energii, opět pomohou s uklidněním napjatých nervů.
Lískové oříšky
Obsahují kvalitní bílkoviny, tuky, vitamíny a celou řadu minerálů. Při jejich konzumaci pozitivně ovlivňujeme hladinu LDL cholesterolu a cukru v těle. Některé studie hovoří o tom, že snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Bývají doporučovány pro lidi s diabetem. Sáhněte po nich i v době, kdy se zotavujete po náročné nemoci nebo prožíváte těžké životní období.
Burské ořechy
Buráky neboli arašídy sice zmíníme v souvislosti s ořechy, ale vlastně mezi ně nepatří. Jedná se totiž o luštěniny. Jsou relativně častým alergen, tak o jejich konzumaci neuvažujte, pokud vám jejich trávení činí potíže. Všichni ostatní si ale mohou pochutnat. Prospějí jim obsaženými sacharidy, tuky, bílkovinami, vitamíny, ale i vápníkem a hořčíkem. Uvádí se, že nám pomáhají zlepšit paměť, regulují hladinu cukru v krvi a snižují hladinu LDL cholesterolu.
Pistácie
Ve srovnání s ostatními druhy oříšků obsahují méně kalorií a velké množství vlákniny. Pokud bychom tedy měli některé z oříšků označit za „dietní“, pak tyto. Jejich konzumace napomáhá ke snížení krevního tlaku – předchází tím riziku kardiovaskulárních chorob.
Piniové ořechy
Jedná se o jedlá semena borovice. Nejsou u nás zřejmě stále tolik rozšířená, ale našemu zdraví mohou výrazně prospět. Pomohou se snižováním hladiny cholesterolu v krvi, chrání buňky před předčasným stárnutím, omezují chuť k jídlu.
Kešu ořechy
Z jejich nitra nám prospěje především železo. To lze doporučit zejména lidem s anémií. Podpoří totiž krvetvorbu. Dále je tu i zinek, mangan, vitamín B, kyselina listová a různé nenasycené mastné kyseliny.
Para ořechy
Pokud máte právě para ořechy rádi, své tělo pomocí nich chráníte před vznikem onemocnění srdce a cév. Oříšky účinně snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi. Jsou důležitým zdrojem selenu, který našemu tělu prospívá v mnoha ohledech. Posiluje náš imunitní systém, u mužů podporuje plodnost, má protizánětlivý účinek.
Zdroje:
- Které druhy ořechů jsou nejlepší pro zdraví a které při hubnutí? Moje zdraví [online]. 2017 [cit. 16.6.2019]. Dostupné z: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/ktere-druhy-orechu-jsou-nejlepsi-pro-zdravi-a-ktere-pri-hubnuti-3595.html
- Lískové oříšky. Prameny zdraví [online]. 2009 [cit. 16.6.2019]. Dostupné z: https://www.magazinzdravi.cz/liskove-orisky