Pestré možnosti využití máty pro své zdraví

Máta je pro většinu lidí často zatracovaná bylinka – a to je škoda, protože nejen krásně voní, ale především se může pyšnit hned několika pozitivními účinky na naše zdraví a zároveň i pestrým využitím nejen ve zdravé kuchyni!

Možná se ani vy o mátu příliš nezajímáte, což považujeme za velkou chybu. Máta peprná, která se latinským názvem jmenuje Mentha Piperita, patří mezi nejpoužívanější rostliny a pěstuje se prakticky po celém světě.

Jak máta pomáhá

Pakliže vám záleží na tom, v jakém zdravotním stavu se vaše tělo nachází a pokud se pro něho snažíte udělat maximum – například cvičením a pestrou zdravou stravou – určitě byste měli vědět, že k rovnováze fyzické i psychické může máta hodně napomoci.

Zdravotní účinky:

  • zlepšuje trávení
  • odstraňuje zápach z úst
  • odbourává žaludeční křeče
  • pomáhá při bolestech způsobených žlučovými kameny
  • posiluje nervovou soustavu
  • snižuje pocity nechutenství

Jak a kde lze mátu využít?

Máta má mnoho různých způsobů využití ať již v domácí kuchyni, tak i ve zdravotnictví a oblasti farmaceutiky. Tato bylinka je tak velmi všestranná.

Na letní osvěžení a očištění organismu velmi pozitivně působí mátová voda, kterou si můžete každý jednoduše připravit doma. Připravte si půl litru čisté vody, do které natrhejte cca 10-15 lístků čerstvé máty.

Doporučujeme vodu nechat minimálně hodinu odstát v lednici, kde máta díky studenému prostředí vypustí své účinné látky a vodu krásně provoní i ochutí. Mátová voda slouží k očistě organismu, což můžete využít například tehdy, až se budete cítit unavení.

V chladnějším období je velmi vhodnou volbou známý mátový čaj. Mátu na čaj si můžete s předstihem nasušit již během léta. Pokud to nestihnete, tak doporučujeme zakoupit nějaký kvalitnější mátový čaj, ideálně v sypané podobě. Ten mají v každé lékárně, či prodejně se zdravou výživou. Nemusíte se bát vysoké ceny, jedná se o záležitost pár desetikorun. Mátový čaj velmi pomáhá při podzimním nachlazení.

Další využití máty v kuchyni

Pokud se stravujete zdravě, určitě si dáváte záležet na skladbě svého jídelníčku. Nezáleží na tom, jestli se v oblasti zdravého stravování pohybujete již nějaký ten pátek, nebo stojíte teprve na samotném začátku a teprve sbíráte cenné zkušenosti. Tak či onak se vám jistě bude hodit náš mátové recept, který můžete využít kdykoli během roku.

Kuřecí maso s mátovou marinádou

Kuřecí maso určitě patří do zdravého jídelníčku, o to více vám bude chutnat v případě, kdy jej necháte přes noc marinovat v mátové marinádě. Jak na její přípravu? Budete potřebovat 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, svazek máty a citron.

Česnek prolisujete a smícháte s olejem, šťávou z  citronu a nadrobno naseknou mátou. Nakrájené kuřecí maso pak do marinády naložíte a necháte ideálně přes noc pěkně odpočinout. Druhý den připravíte způsobem, na který jste zvyklí – například upečete v troubě.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Čím vaše zdraví obohatí houba reishi? Houby patří již od pradávna mezi významné hráče na poli přírodního léčitelství. Obsahují látky, které našemu tělu vyloženě prospívají. Reishi se užívala k léčbě nespavosti a astmatu už ve starověké Číně a ne nadarmo měla označení „houba věčného mládí“. Samé cenné látky Jen málokdo by pro reishi bě...
Sléz je bylinka vhodná nejen při kašli Sléz je jednou z bylinek, která má opravdu pestré využití. Můžeme se setkat se slézem lesním, maurským a přehlíženým. Všechny tyto druhy působí již na první pohled velmi přitažlivě. Jedná se o vyšší rostlinu s růžovými až fialově zbarvenými květy. Roste na loukách a pastvinách, podél cest nebo kolem...
Dopřejte si relax s pomocí bylinek Občas můžete mít pocit, že je toho na vás prostě příliš. Někdy se sejdou potíže v rodině, hektické dny v práci, zdravotní neduhy a pak už se tělo a mysl točí v kruzích, ze kterých neumíte jen tak vystoupit. Pro relaxaci a zklidnění po náročném dni si můžete pomoct i bylinkami. Bylinky vám pomohou...