Poznejte základní principy dělené stravy

V podstatě se ani tak nejedná o dietu, ale spíš dodržování určitých pravidel při stravování. Není tu požadavkem, abyste rapidně snížili svůj energetický příjem, ale rozvrhli si jídla tak, aby vaše tělo bylo v harmonii. A nemusí se nutně jednat o snížení váhy, klidně může být požadovaným výsledkem její zvýšení.

U dělené stravy se můžete doslechnout o celé plejádě možných klíčů, dle kterých se strava dělí, a o další škále principů, jak je vhodné mezi sebou potraviny ne/střídat. Existuje mnoho variant, podle kterých se lidé řídí. Tady nastíníme aspoň základní principy, od kterých se můžete odrazit dál.

Rozdělení potravin

Veškeré potraviny lze rozdělit do tří skupin – sacharidy, bílkoviny a neutrální potraviny. Skupinu neutrálních potravin můžete konzumovat kdykoliv, ale každý den by mělo být oddělené, jestli k ní jíte bílkoviny nebo sacharidy.

Sacharidy a bílkoviny

Mezi bílkoviny se řadí maso s výjimkou vepřového. Nemělo by být konzumované v trojobalu, který spadá mezi sacharidy. Dále sem patří vejce, mléčné výrobky a některé ovoce (citrusy, jablka, hrušky, meruňky).Jako zástupce druhé skupiny lze uvést výrobky z celozrnné mouky, rýži, brambory, kapustu, med a sladké ovoce (fíky, banány, hroznové víno).

Neutrální potraviny

Jako neutrální potraviny se označuje zejména zelenina (mrkev, paprika, okurky, zelí), luštěniny, ořechy a houby. Právě díky této skupině dochází při dlouhodobém dodržování principů dělené stravy k hubnutí. Do jídelníčku totiž určitě zařadíte víc zeleniny, která vám zajistí pocit sytosti a zároveň dodá dostatek vlákniny. Trávení je harmoničtější a organismus celkově lépe pracuje.

Dlouhodobá změna jídelníčku

Efekt dělené stravy na naše tělo je pozvolný, ale dlouhodobý. Rozhodně nečekejte, že toto je směr, díky kterému zhubnete desítky kilogramů za měsíc. Přínosem ale může být, že do jídelníčku postupně zařadíte více ovoce a zeleniny, budete jíst pravidelně a vhodné množství potravin. Dělená strava se hodí pro ty, kteří mají jako prvotní zájem přejít na zdravý životní styl nebo jen podpořit funkčnost svého trávení.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

11 způsobů, s jejichž pomocí zaženete chuť na nezdravé jídlo Chuť na jídlo je nejhorším nepřítelem každé diety. Velmi často se jedná o chuť na nezdravé potraviny s vysokým obsahem cukru. Chutě jsou jedním z největších důvodů, proč lidé mají problémy snižovat tělesnou hmotnost a udržet si ji. Proto níže uvádíme, jak se takových chutí na nezdravé jídlo zbavit. ...
Rizika ve stravování dospívajících a jak jim předejít Období dospívání lze charakterizovat jako dobu, kdy si váš potomek začíná o svém životě rozhodovat víc a víc sám. A samozřejmě rád trvá na tom, že to opravdu tak bude. V oblasti stravování (a samozřejmě i v mnoha jiných) pak ale mohou nastat různé situace, které se vám nemusí líbit. A je těžší než k...
Chcete se pořádně vyspat? Co nejíst a nepít před spaním? Spánek je zvláštní věc. Může být ovlivněn mnoha různými faktory a asi ne vždy, když je narušen, hned přijdeme na to, co se děje. Můžeme se jen převalovat v posteli a nepůjde nám usnout nebo sice usneme, ale spánek je často přerušovaný, opakovaně se probouzíme a ráno jsme nevyspalí. Někdy může kvalit...