Proč si dopřávat ryby a mořské plody?

Je obecně známou pravdou, že rybí maso bychom měly pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Již méně rozšířené je ale povědomí o tom, co že nám vlastně ryby přináší tak pozitivního, a jak mohou naše zdraví ovlivnit.

Nedoporučovanější bývají tučné ryby – losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Neuděláme však chybu, pokud do jídelníčku zařadíme rybu jakoukoliv. Obsahují totiž velmi kvalitní bílkoviny, ale i vitamíny (zejména A, B12, D) a minerály. Je jen třeba brát v úvahu, že kvalita masa může být ovlivněna prostředím, odkud ryba pochází a případným přikrmováním.

Prevence onemocnění srdce

Velmi skloňované jsou v souvislosti s konzumací ryb omega-3-mastné kyseliny. Jejich příjmem podpoříte dobré fungování vašeho srdce a cév. Pokud jich máte ve stravě dostatečné množství, chrání vás před infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodou. Snižují též hladinu škodlivého cholesterolu a brání vzniku aterosklerotických plátů v cévách.

Konzumace ryb v těhotenství

Zároveň jsou tyto kyseliny nepostradatelné pro zajištění správného vývoje mozku a celkového růstu plodu. Je tedy podstatné zaměřit se na jejich konzumaci zejména v době těhotenství. Je zde ale nutné dbát na vysokou kvalitu rybího masa a jeho dobré tepelné zpracování.

Kvalita myšlení i ve stáří

Výzkumy zjistily, že lidé, kteří mají ve svém jídelníčku dostatečně zastoupené ryby, mají i ve stáří v mozku vyšší podíl šedé hmoty. Jelikož její nedostatek je spojován se zhoršeným fungováním mozku a vznikem např. Alzheimerovy choroby, je možné chápat konzumaci ryb jako vhodnou prevenci. Obsažené látky též bojují proti vzniku deprese a dalších psychických obtíží.

Pro zdraví kostí, vlasů i pleti

Podstatný je pro náš organismus též obsažený vitamín D. Ten se v těle stará zejména o adekvátní hospodaření s vápníkem. Ovlivňuje vývoj kostí u dětí, ale také později brání jejich řídnutí. Dále tento vitamín hraje podstatnou roli při fungování imunitního systému.

Obsažený jód podporuje správnou činnost štítné žlázy. Ta pak zodpovídá za produkci hormonů, které ovlivňují celý metabolismus. Pokud je v těle jódu nedostatek, může se objevit únava, zimomřivost i přibývání na váze. Jeho příjem ovlivňuje i kvalitu vlasů, kůže, nehtů a zubů.

Nejen ryby nám prospějí

Pokud do jídelníčku zařadíme i další mořské živočichy, např. sépii, chobotnici, kraby, krevety nebo ústřice, dodáme tělu mnoho dalších potřebných látek. Zásobí nás jódem, hořčíkem, vápníkem, draslíkem, selenem a zinkem. Jsou zde též vitamíny A, B a H. Výhodou je též to, že mají velmi nízký energetický obsah a malý podíl tuku. Lze si je tedy dopřát, i pokud chcete zhubnout.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....
Jakou zmrzlinu si dopřát a neuškodit svému zdraví Bez zmrzliny si léto zřejmě nedovedeme představit. Během horkých dní nám zajistí rychlé osvěžení, patří k příjemnému posezení venku nebo se stává cílem výpravy na kolech. Jak se zařídit v případě, kdy chcete dodržovat zdravý jídelníček nebo rovnou shodit nějaké to kilo? Není nutné zakázat si zmrzlin...
Proč by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku Když se řekne quinoa, většina lidí vůbec neví, co si pod tímto slovíčkem vlastně představit. A to je škoda, protože quinoa je pro naše zdraví velkým přínosem a rozhodně by neměla chybět v našem jídelníčku. A co vy? Víte, co je quinoa? Nebo o tomto pojmu dneska slyšíte úplně poprvé? Ať už je to ta...