Pro konzumování tepelně neupravené stravy se u nás nejvíce vžilo právě označení „raw food“ z anglických slov pro výrazy „syrový“ a „strava“. Můžete slyšet také „živá strava“ nebo „vitariánství“. Příznivci tohoto typu stravování dbají na to, aby potraviny přijímali v co nejméně upraveném stavu. Jídelníček však nemusí být vůbec chudý, jak by vás mohlo zpočátku napadnout.
Přednost má sušení, mražení
V jídelníčku vitariánů nenajdete nic pečeného, vařeného, smaženého ani grilovaného. Zároveň je ze stravy zcela vyloučen lepek, mléčné výrobky a maso. Přijímáte tak tedy jen čistě rostlinnou stravu bez jakýchkoliv úprav nebo chemikálií. Při přípravě jídla není překročena teplota 42°C.
Pokrmy jsou však připravovány velmi pestře a na pohled jsou vyloženě lákavé. Jejich složky mohou být nastrouhané, namixované, usušené, mražené. Velké zastoupení mají v jídelníčku ořechy a semínka. Ohledně masa a mléka se mohou vést diskuze i mezi příznivci raw stravy, někdo z jídelníčku vyřazuje též med nebo vejce. Velké zastoupení v jídelníčku mají samozřejmě syrové ovoce a zelenina.
Minimum úprav
V konzumované stravě nedojde ke zničení vitamínů, minerálů ani enzymů, což by normálně při tepelné úpravě nastalo. Možná vás ale napadne, že některé pokrmy konzumujeme zároveň proto, aby nás zahřály – zejména v zimě. Vitariáni se snaží ohřát zevnitř, k čemuž dojde např. po konzumaci zázvoru nebo skořice.
Ořechy, semínka nebo obilná zrna vitariáni často před konzumací dávají do vody, kde naklíčí, a tím ožijí. Dojde v nich k probuzení obsažených enzymů, my je lépe strávíme a mají pro nás větší přínos.
Efekt syrové stravy na naše tělo
Výhodou raw stravy je zejména detoxikace, očištění těla a podpora jeho správného fungování. Dojde k čištění lymfy, krve, a tím pádem i dalších tkání. Díky vysoké konzumaci ovoce a zeleniny do sebe vpravujete opravdu velké množství vitamínů. Stává se tedy, že se nastartují veškeré potřebné procesy a reakce, čímž se zlepší průběh dosavadních nemocí. Snáze pak také započne hubnutí.
Vyhněte se rizikům
Stejně jako u vegetariánské stravy je však nutné dbát na to, aby v jídelníčku bylo zachováno vše potřebné. Důraz je zde kladen zejména na vitamín B12 a bílkoviny. Bílkoviny je třeba ve zvýšené míře dodat z rostlinné stravy. U vitamínu B12 se vedou spory o tom, zda opravdu není obsažen i mimo živočišné produkty.
Nemyslete si, že byste výrazně trpěli touhou po smaženém nebo grilovaném jídle. Pokud na tuto stravu přejdete, tělo ji pak začne samo vyžadovat. Dnes je již k dispozici mnoho raw food receptů, lze připravit různé dezerty nebo třeba studené polévky.
Přechod na raw food
Pokud chcete tento druh stravování vyzkoušet a prozatím se stravujete zcela běžně, na změnu chystejte své tělo pozvolna. Nejprve postupně odeberte ze stravy sladkosti, uzeniny, pečivo a mléčné výrobky. Až poté zkuste přejít na syrovou stravu. Postupujte po malých krůčkách, jinak by to pro tělo byla nadměrná zátěž. Řiďte se zejména tím, co cítíte a co vám vyhovuje.