Raw strava má stále více příznivců

Pro konzumování tepelně neupravené stravy se u nás nejvíce vžilo právě označení „raw food“ z anglických slov pro výrazy „syrový“ a „strava“. Můžete slyšet také „živá strava“ nebo „vitariánství“. Příznivci tohoto typu stravování dbají na to, aby potraviny přijímali v co nejméně upraveném stavu. Jídelníček však nemusí být vůbec chudý, jak by vás mohlo zpočátku napadnout.

Přednost má sušení, mražení

V jídelníčku vitariánů nenajdete nic pečeného, vařeného, smaženého ani grilovaného. Zároveň je ze stravy zcela vyloučen lepek, mléčné výrobky a maso. Přijímáte tak tedy jen čistě rostlinnou stravu bez jakýchkoliv úprav nebo chemikálií. Při přípravě jídla není překročena teplota 42°C.

Pokrmy jsou však připravovány velmi pestře a na pohled jsou vyloženě lákavé. Jejich složky mohou být nastrouhané, namixované, usušené, mražené. Velké zastoupení mají v jídelníčku ořechy a semínka. Ohledně masa a mléka se mohou vést diskuze i mezi příznivci raw stravy, někdo z jídelníčku vyřazuje též med nebo vejce. Velké zastoupení v jídelníčku mají samozřejmě syrové ovoce a zelenina.

Minimum úprav

V konzumované stravě nedojde ke zničení vitamínů, minerálů ani enzymů, což by normálně při tepelné úpravě nastalo. Možná vás ale napadne, že některé pokrmy konzumujeme zároveň proto, aby nás zahřály – zejména v zimě. Vitariáni se snaží ohřát zevnitř, k čemuž dojde např. po konzumaci zázvoru nebo skořice.

Ořechy, semínka nebo obilná zrna vitariáni často před konzumací dávají do vody, kde naklíčí, a tím ožijí. Dojde v nich k probuzení obsažených enzymů, my je lépe strávíme a mají pro nás větší přínos.

Efekt syrové stravy na naše tělo

Výhodou raw stravy je zejména detoxikace, očištění těla a podpora jeho správného fungování. Dojde k čištění lymfy, krve, a tím pádem i dalších tkání. Díky vysoké konzumaci ovoce a zeleniny do sebe vpravujete opravdu velké množství vitamínů. Stává se tedy, že se nastartují veškeré potřebné procesy a reakce, čímž se zlepší průběh dosavadních nemocí. Snáze pak také započne hubnutí.

Vyhněte se rizikům

Stejně jako u vegetariánské stravy je však nutné dbát na to, aby v jídelníčku bylo zachováno vše potřebné. Důraz je zde kladen zejména na vitamín B12 a bílkoviny. Bílkoviny je třeba ve zvýšené míře dodat z rostlinné stravy. U vitamínu B12 se vedou spory o tom, zda opravdu není obsažen i mimo živočišné produkty.

Nemyslete si, že byste výrazně trpěli touhou po smaženém nebo grilovaném jídle. Pokud na tuto stravu přejdete, tělo ji pak začne samo vyžadovat. Dnes je již k dispozici mnoho raw food receptů, lze připravit různé dezerty nebo třeba studené polévky.

Přechod na raw food

Pokud chcete tento druh stravování vyzkoušet a prozatím se stravujete zcela běžně, na změnu chystejte své tělo pozvolna. Nejprve postupně odeberte ze stravy sladkosti, uzeniny, pečivo a mléčné výrobky. Až poté zkuste přejít na syrovou stravu. Postupujte po malých krůčkách, jinak by to pro tělo byla nadměrná zátěž. Řiďte se zejména tím, co cítíte a co vám vyhovuje.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

5 tipů pro změnu stravovacích návyků pěkně od základu Chcete žít zdravě? V tom případě se vykašlete na diety, které se sice zpočátku tváří nevinně, ale ve finále napáchají daleko více škody nežli užitku. Mnoho lidí se na dietu upíná při snaze zhubnout přebytečná kila. Jasně, diety vám dokážou naslibovat hory doly a postavit před vás lákavou vidinu, že ...
Jak zahnat chuť na sladké? Pravidelná strava pomáhá Přichází nečekaně a cítíme ji velmi intenzivně. Řeč je o touze po čemkoliv sladkém. Dokážeme si detailně představit chuť čokolády a i když víme, že naší postavě zrovna nepomůže, už se pomalu vydáváme lovit něco dobrého do kuchyně. Dá se vyhnout těmto momentům nebo touhu po sladkém zahnat něčím zdrav...
Vláknina – nestravitelná, ale prospěšná O vláknině můžeme slyšet z mnoha stran, jak je důležitá, jak je třeba přijímat jí dostatek. Jaké potraviny nám ji ale skutečně dodají? Co tak zásadního se s ní v našem těle děje? Nejen výživa pro prospěšné bakterie Přestože vláknina je v našem těle jen minimálně stravitelná, má pro nás velký příno...