Raw strava má stále více příznivců

Pro konzumování tepelně neupravené stravy se u nás nejvíce vžilo právě označení „raw food“ z anglických slov pro výrazy „syrový“ a „strava“. Můžete slyšet také „živá strava“ nebo „vitariánství“. Příznivci tohoto typu stravování dbají na to, aby potraviny přijímali v co nejméně upraveném stavu. Jídelníček však nemusí být vůbec chudý, jak by vás mohlo zpočátku napadnout.

Přednost má sušení, mražení

V jídelníčku vitariánů nenajdete nic pečeného, vařeného, smaženého ani grilovaného. Zároveň je ze stravy zcela vyloučen lepek, mléčné výrobky a maso. Přijímáte tak tedy jen čistě rostlinnou stravu bez jakýchkoliv úprav nebo chemikálií. Při přípravě jídla není překročena teplota 42°C.

Pokrmy jsou však připravovány velmi pestře a na pohled jsou vyloženě lákavé. Jejich složky mohou být nastrouhané, namixované, usušené, mražené. Velké zastoupení mají v jídelníčku ořechy a semínka. Ohledně masa a mléka se mohou vést diskuze i mezi příznivci raw stravy, někdo z jídelníčku vyřazuje též med nebo vejce. Velké zastoupení v jídelníčku mají samozřejmě syrové ovoce a zelenina.

Minimum úprav

V konzumované stravě nedojde ke zničení vitamínů, minerálů ani enzymů, což by normálně při tepelné úpravě nastalo. Možná vás ale napadne, že některé pokrmy konzumujeme zároveň proto, aby nás zahřály – zejména v zimě. Vitariáni se snaží ohřát zevnitř, k čemuž dojde např. po konzumaci zázvoru nebo skořice.

Ořechy, semínka nebo obilná zrna vitariáni často před konzumací dávají do vody, kde naklíčí, a tím ožijí. Dojde v nich k probuzení obsažených enzymů, my je lépe strávíme a mají pro nás větší přínos.

Efekt syrové stravy na naše tělo

Výhodou raw stravy je zejména detoxikace, očištění těla a podpora jeho správného fungování. Dojde k čištění lymfy, krve, a tím pádem i dalších tkání. Díky vysoké konzumaci ovoce a zeleniny do sebe vpravujete opravdu velké množství vitamínů. Stává se tedy, že se nastartují veškeré potřebné procesy a reakce, čímž se zlepší průběh dosavadních nemocí. Snáze pak také započne hubnutí.

Vyhněte se rizikům

Stejně jako u vegetariánské stravy je však nutné dbát na to, aby v jídelníčku bylo zachováno vše potřebné. Důraz je zde kladen zejména na vitamín B12 a bílkoviny. Bílkoviny je třeba ve zvýšené míře dodat z rostlinné stravy. U vitamínu B12 se vedou spory o tom, zda opravdu není obsažen i mimo živočišné produkty.

Nemyslete si, že byste výrazně trpěli touhou po smaženém nebo grilovaném jídle. Pokud na tuto stravu přejdete, tělo ji pak začne samo vyžadovat. Dnes je již k dispozici mnoho raw food receptů, lze připravit různé dezerty nebo třeba studené polévky.

Přechod na raw food

Pokud chcete tento druh stravování vyzkoušet a prozatím se stravujete zcela běžně, na změnu chystejte své tělo pozvolna. Nejprve postupně odeberte ze stravy sladkosti, uzeniny, pečivo a mléčné výrobky. Až poté zkuste přejít na syrovou stravu. Postupujte po malých krůčkách, jinak by to pro tělo byla nadměrná zátěž. Řiďte se zejména tím, co cítíte a co vám vyhovuje.

Přečtěte si také

Jak se po ránu nastartovat? Ráno je pro většinu z nás nejnáročnější částí dne. Určitě i vy znáte ten nepříjemný tón budíku, který vás nutí otevřít oči a vstát z vyhřáté postele. Následně se po domácnosti ploužíte ještě v polospánku, a co možná nejrychleji hledáte konvici, abyste si udělali kafe. Je pravda, že většina lidí po r...
Čím nahradit cukry a jak sladit jídlo zdravěji? O tom, jak naše strava obsahuje příliš cukru, se můžeme dozvědět všude. Zároveň je k dispozici dostatek informací o tom, jak moc nám cukr škodí, co vše může způsobit, a jak jej máme omezit. Čím si ale můžeme jídlo osladit, aby to pro nás taková pohroma nebyla? Bílý cukr nám neprospívá Jako největš...
Jak zahnat chuť na sladké? Přichází nečekaně a cítíme ji velmi intenzivně. Řeč je o touze po čemkoliv sladkém. Dokážeme si detailně představit chuť čokolády a i když víme, že naší postavě zrovna nepomůže, už se pomalu vydáváme lovit něco dobrého do kuchyně. Dá se vyhnout těmto momentům nebo touhu po sladkém zahnat něčím zdrav...