Udržujte rovnováhu mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami

Je nám všem zřejmě jasné, že příjem těchto důležitých mastných kyselin si musíme hlídat a pravidelně konzumovat potraviny, které naše tělo právě jimi zásobí. Není však důležité je jen do těla dostat v co největším množstvím, ale také zajistit mezi nimi rovnováhu. Většinu těchto kyselin lze označit jako esenciální. Naše tělo tedy není schopné si je samo vytvořit a nezbývá mu nic jiného než čekat na to, že mu je dodáme ze stravy.

Omega-3 mastné kyseliny

Naše tělo je získává především z ryb. Ideální jsou losos, sardinky, makrela, sleď, okoun nebo tuňák. Ostatní ryby obsahují tyto kyseliny také, ale mnohdy v daleko nižším množství. Dále tyto kyseliny najdeme ve lněném oleji, lněných semínkách nebo vlašských ořeších.

Podporují v našem těle zejména zdraví srdce a cév. Přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, bojují proti vzniku aterosklerotických plátů v cévách. Zároveň mají ale významný vliv na činnost mozku. Příznivě ovlivňují zdraví pokožky a vlasů. Pokud jich dlouhodobě přijímáme málo, zvyšuje se riziko vzniku nádorových onemocnění. Důležité jsou již pro vývoj plodu, jejich nedostatek může vést až ke špatnému vývoji centrální nervové soustavy.

Omega-6 mastné kyseliny

Tenhle typ mastných kyselin do sebe obvykle z běžné stravy dostáváme v adekvátním množství. Hrají významnou roli při tvorbě buněčných membrán. Zdrojem jsou zejména kvalitní rostlinné oleje (třeba olivový, lněný).

Ideální poměr mezi kyselinami

Problematická situace může nastat, když jsou ve stravě zastoupeny jen omega-6 mastné kyseliny a omega-3 nikoliv. Oba typy na sebe totiž v našem těle dále působí a je důležité přijímat vhodné množství z obou skupin.

Dříve byly dokonce preferované konkrétní poměry mezi nimi, dnes už se to ale nechápe jako stěžejní. Je však potřeba víc ve stravě hlídat omega-3 mastné kyseliny, které jsou u nás často nedostatkové. Příjem omega-6 mastných kyselin by se měl pohybovat v rozmezí 2,5 – 9 % z celkového doporučeného příjmu energie. U omega-3 mastných kyselin je to v rozmezí 0,5 – 2 %.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Stravujte se na dovolené tak, aby vaše zdraví netrpělo Během letní dovolené na sebe nechceme být příliš přísní. U diety mnohdy rozvolníme pravidla, ochutnáváme neznámá jídla nebo se stravujeme dle toho, jak se vaří v hotelu. Asi ale nikoho nenadchne, když se po pár dnech vrátí domů s kily navíc a hlavou plnou výčitek. Zkuste tedy vhodně propojit zdravý ...
Oslavy nemusí být pohromou pro vaši postavu Rozhodli jste se před létem shodit pár kilogramů nebo již delší dobu vyznáváte zdravé stravování, avšak váš nastavený režim vám vždy rozhodí nějaká oslava? Může se to stát – ať již v momentě, kdy oslavu sami připravujete, tak v případě, kdy jste na ni pozvaní jako hosté. Jak si s takovou situací por...
Jaro je tu a s ním i jarní detox! Konečně je tady jaro, kterého se většina z nás již nemohla dočkat! Příroda se začíná probouzet a naše okolí se zahaluje do pestrých barev, které jsou pro jaro typické. A jestli k jaru ještě něco neodmyslitelně patří, pak je to detoxikace organismu. Naše tělo je po zimě vyčerpané a často zanesené ...