Hlavní rozdíly mezi probiotiky a prebiotiky

Není divu, že tyhle dva pojmy se často pletou. Úzce spolu souvisí, a pokud do života zařadíme jen jedno z nich, trochu to ztrácí smysl. Pojďte se tedy blíže podívat, o co se konkrétně jedná.

Bakterie ve střevech

Slovo probiotika pochází z částí pro (příznivý) a bios (život). Jedná se o zdraví prospěšné bakterie, které sehrávají velmi důležitou úlohu ve střevech. Jsou zodpovědné za jeho osídlení – tzv. střevní mikroflóru. Je tu opravdu velké množství bakterií, ale pro správné fungování je zapotřebí, aby převažovaly ty prospěšné. Mají následně vliv na celý imunitní systém. Nejčastěji zmiňované jsou bakterie rodu Lactobacillus.

Výživa pro bakterie

Prebiotika jsou stravou živých organismů, které právě tvoří tu již jmenovanou střevní mikroflóru. Jedná se o nestravitelnou složku potravy, kterou tyto bakterie k životu potřebují. Rozumí se tím zejména vláknina.

Součást jídelníčku

Samozřejmě probiotika i prebiotika můžete zakoupit jako doplňky stravy v lékárně. Je možné zaslechnout i termín synbiotika. Označují se tak produkty, které obsahují oba tyto druhy látek.

Vše ale můžeme nalézt v běžně konzumovaných potravinách. Probiotika jsou zejména v zakysaných mléčných výrobcích, tvrdých sýrech a kvašené zelenině. Prebiotika najdeme v obilovinách, ovoci a zelenině (např. česneku, cibuli, pórku, artyčocích).

Narušení mikroflóry

Střevní mikroflóra bývá nejčastěji narušena při užívání antibiotik. Ty totiž ničí nejen škodlivé bakterie, ale i ty zdraví prospěšné, které potřebujeme ve střevech mít. Negativní vliv může mít i špatné složení stravy (zejména jde o nadbytek tučných a kořeněných jídel) a dlouhodobý stres.

Neznamená to však, že bychom probiotika a prebiotika potřebovali jen v mimořádných situacích. Jejich užívání podpoří obranyschopnost organismu, může zmírnit alergické a atopické projevy, jsou vhodnou léčbou při zažívacích potížích, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu i cukru v krvi a jsou i účinnou prevencí rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

O Vánocích vsaďte na zdravější mlsání a pohyb Blížící se Vánoce většinou vnímáme v kontextu uklizených domovů, stolů plných dobrot, rodinných setkání a večerního mlsání. Pokud se ale snažíte udržet si stávající postavu, shodit nějaké to kilo nebo třeba jen zůstat u zdravého stravování, svátky pro vás mohou být „čárou přes rozpočet“. Můžete však...
Jak na zdravý jídelníček u dětí mladších tří let? Rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Důležitý vliv na jejich zdraví má právě strava. Jelikož u dětí ve věku do tří let dochází k prudkému růstu a vývoji po všech stránkách, je nutné zajistit jim dostatečný přísun živin. A to nejen z pohledu kvantity, ale i kvality. Je důležité, jak vypadá jíde...
Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné l...