Slzovka pomáhá nejen při potížích se slezinou

Možná se vám pod názvem „slzovka“ vůbec nic konkrétního nevybaví. U nás se stále jedná o nepříliš známou superpotravinu a je užívána spíše výjimečně. Našemu zdraví však může výrazně prospět, její příprava není složitá a využít ji můžete do zcela běžně konzumovaných pokrmů.

Tradičně pěstovaná plodina

Pokud se na ni zaměříme z botanického hlediska, slzovka je jednoletá obilovina z čeledi lipnicovitých. Jako plodina má letité využití, v čínské medicíně se užívala téměř celá rostlina pro své léčebné účinky. Dnes však oceníme přínos zejména jejích semen. Vzhledově mohou připomínat slzy, proto se někdy označují jako Jobovy slzy. Lze je zakoupit vcelku nebo ve formě mouky.

Léčebné účinky slzovky

Slzovka nám prospěje při:

  • potížích se slezinou,
  • zahlenění,
  • průjmu,
  • detoxikaci organizmu,
  • vysoké hladině cholesterolu v krvi,
  • srdečně-cévních onemocněních,
  • respiračních onemocněních,
  • rakovinném bujení v těle,
  • kožních obtížích.

Slzovka do kaší i na přípravu čaje

Před vařením je třeba slzovku namočit. Můžete ji využít samostatně nebo vmíchat do jiných jídel. Hodí se do kaší, salátů nebo polévek. Ke snídani si můžete dopřát kaši z ovesných vloček spolu s přidanou slzovkou, kustovnicí, banánem a datlovým sirupem. Nápadům se zde meze nekladou. Jelikož slzovka nemá výraznou chuť, pokrmům rozhodně neuškodí.

Lze ji dát jako součást přílohy – třeba do rýže, kuskusu. Přidejte ji však v adekvátním množství. Doporučuje se jí užívat zhruba dvě polévkové lžíce denně. Když ji uvaříte a následně rozmixujete, můžete si vytvořit pomazánku. Placičky z ní je možné i osmažit.

Pro přípravu polévky se hodí slzovku povařit s kořenovou zeleninou, přidat nové koření a bobkový list. Dochutit lze solí, kmínem, česnekem a majoránkou. Odvar ze slzovky je možné pít jako detoxikační čaj.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Objevte kouzlo rostlinného mléka Stále více lidí se začíná zajímat o rostlinná mléka. Někoho k této alternativě dovede intolerance laktózy (alergie na laktózu), jiného zase pochybnosti o kvalitě klasického kravského mléka - zkrátka může být nespočet důvodů, pro které se spousta lidí zajímá o druhy rostlinných mlék, jejich chutě, vů...
Co jsou to artyčoky a jaké mají přínosy pro zdraví Na první pohled tato zelenina asi úplně lákavě nevypadá. S největší pravděpodobností vám připomene bodlák a jen stěží si lze představit, co vlastně ukrývá ve svém nitru, a jak se dá v kuchyni využít. Když jí ale dáte šanci, objevíte její máslovou, hořko-sladkou chuť. Co jsou artyčoky? Artyčoku se ...
Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek. Podpora našeho zdraví Fazolky pochází z Indie a někd...