Tofu jako náhrada masa a zdroj bílkovin

Při vyslovení „tofu“ si možná plno lidí představí jen bílou kostku čehosi, dle odpůrců zcela bez chuti. Tofu si však na našem trhu nachází své místo. Je ryze rostlinného původu, ale přitom našemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin. Nachází oblibu nejen u lidí, kteří chtějí ze svého jídelníčku živočišné produkty zcela vynechat.

Zpracování sójových bobů

Jedná se v podstatě o sýr vyrobený ze sójového mléka. Základní surovina, tedy sójové boby, patřily v Číně k posvátným plodinám ještě dávno před naším letopočtem. Do Evropy sója doputovala v průběhu 16. století.

Sójové boby se nejprve nechají nabobtnat ve vodě. Spolu s vodou se pak rozmixují na kaši, která se vaří, aby mohlo dojít k oddělení mléka a pevné části. Po sražení mléka vzniká právě tofu. Velmi důležitá je tu kvalita výchozích surovin – jedině z nich může vzniknout kvalitní a chutné tofu.

Nejen potřebné bílkoviny

Tofu nám zajistí zejména pořádnou dávku bílkovin, které jsou pro nás velmi dobře stravitelné. Často se chápe jako náhražka masa. Na rozdíl od něj tu ale nejsou obsažené nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Ve srovnání s vejci zde zase nenajdeme sirné aminokyseliny. Tofu nám dodá nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vápník, železo, hořčík a fytoestrogeny.

Snadná příprava

Tofu můžeme zakoupit v mnoha odlišných příchutích. V obchodě bývají k dostání verze neochucené, uzené, česnekové, různě kořeněné, s řasou a bylinkové. Ochucené tofu má více kalorií než to přírodní, ale stále je pro naše stravování ideální – i pokud chceme hubnout. Pokud si chcete dochutit to přírodní, lze ho naložit do doma připravené marinády. Tofu si k jídlu připravíte během chvilky, můžete ho naložit, péct, grilovat nebo třeba udit. Z tofu je možné zakoupit si třeba pomazánky nebo párky. Podíl tofu je v nich samozřejmě menší.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Kolikrát denně jíst? Pravidelné stravování je základ hubnutí Ve stravování obecně můžeme nalézt mnoho odlišných doporučení. Může jít o celkové složení stravy, kdy někdo doporučuje čistě vegetariánskou stravu, jiný nedá dopustit na mléčné výrobky, další vám kravské mléko zcela z jídelníčku vyřadí. Rozdíly jsou ale i v tom, jak si jídlo v průběhu dne rozložit. ...
Pupalka dvouletá. Léčivá bylina pomáhající našemu zdraví Pupalka se někdy označuje jako „noční svíce“. Má bílé nebo žluté květy, které kvetou pouze jednu noc a následně uvadají. Z této rostliny pocházející z Ameriky se nejčastěji využívá olej lisovaný z jejích semen. Našemu tělu může prospět v mnoha ohledech. Můžete ho použít zevně, ale i vnitřně. Pupa...
Raw strava má stále více příznivců Pro konzumování tepelně neupravené stravy se u nás nejvíce vžilo právě označení „raw food“ z anglických slov pro výrazy „syrový“ a „strava“. Můžete slyšet také „živá strava“ nebo „vitariánství“. Příznivci tohoto typu stravování dbají na to, aby potraviny přijímali v co nejméně upraveném stavu. Jídel...