Ústřice jako afrodiziakum. Opravdu mají vliv na libido?

Když se zmíníme o konzumaci ústřic, většinu lidí zřejmě napadne totéž. Mají velmi rozšířenou pověst mocného afrodiziaka, které dokáže nabudit sexuální chutě na maximum. Je tomu opravdu tak?

Gastronomická specialita

Ústřice na první pohled nemusí vypadat zrovna lákavě. Biologicky se jedná o mořského mlže z čeledi ústřicovitých. V Evropě se nejčastěji využívá ústřice jedlá a ústřice obrovská.

Po jejich ochutnání mnohdy dojdete k tomu, že chuť není tak úžasná, jak jste čekali. Lze vnímat spíš příchuť moře než cokoliv jiného. Obvykle se doporučuje je chvilku podržet v ústech a jen vnímat předtím, než je rozkousnete. Jejich konzistence je taková slizovitá. Ani to ale nezabránilo tomu, aby se z nich stala gastronomická specialita, kterou nabízí nejvyhlášenější restaurace.

Pověst byla potvrzena výzkumy

Při pojídání ústřic do sebe vpravujete zejména množství tuků a cholesterolu. Je tu celá řada aminokyselin. Kromě toho obsahují jód, sodík, vápník, železo a měď. Z vitamínů tu najdeme A, B1 a B2.

Pověst mocného afrodiziaka byla ověřena hned několika výzkumy. Aminokyseliny obsažené v ústřicích zvyšují produkci pohlavních hormonů. Dochází ke zvýšení sexuální touhy, u mužů navíc podpoří kvalitu spermií.

S množstvím to nepřehánějte

Ústřice je možné nejčastěji konzumovat jen zakápnuté citrónem. Dbejte na to, aby byly vždy čerstvé. Poznáte to tak, že jsou lesklé, vlhké a lze z nich vnímat vůni moře. Mohou mít šedou, bílou nebo žlutou barvu. Maso je obklopené lasturou s nepravidelným okrajem.

Jen čerstvé mohou mít opravdu vliv na vybuzení libida. Je však třeba dopřát si je pouze příležitostně. Pokud bychom je konzumovali ve velkém množství nebo příliš často, obsažený cholesterol by nám jistě nebyl ku prospěchu. Navíc při požití většího množství mohou nastat trávicí obtíže.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...
Luštěniny – často podceňovaná potravina, která má příznivé účinky Když se řekne luštěniny, většina lidí si automaticky představí třeba takovou čočku a s ní neodmyslitelně spojené nadýmaní. To se samozřejmě týká i dalších luštěnin - například fazolí. Právě z tohoto důvodu se jim spousta lidí vědomě vyhýbá, aniž by věděli, že jim toho luštěniny mají hodně co nabídno...
Včely mohou napomoci ke zlepšení zdraví Včely obvykle vnímáme spíše v momentech, kdy nás obtěžují, avšak zkusme se na ně podívat jiným úhlem pohledu. Opylují většinu hospodářských rostlin, a tím zvyšují výnosy různých plodin. I na naše zdraví však mají nedocenitelné účinky, s pomocí jejich produktů je možné zlepšit průběh mnoha nemocí a s...