Jaké bylinky uleví při bolesti hlavy?

Migrénu lze popsat jako úpornou bolest hlavy, ke které se mohou přidružovat i další příznaky. Může jít o žaludeční nevolnost, zvracení nebo světloplachost. Prostě nic, o co by člověk stál. Než sáhnete po analgetikách, zkuste využít pomoc bylinek.

Na migrénu si častěji stěžují ženy. Spouštěčem mohou být hormonální změny v těle, výrazný stres, ale i nevyspání nebo nadměrná fyzická zátěž. Ataka migrény může mít různou intenzitu i délku trvání. Ideální je, pokud se vyvarujete mechanismů, které u vás migrénu spouští. Přírodní prostředky lze užívat preventivně, ale i jako doplnění léčby.

Kopretina řimbaba

Je jednou z nedoporučovanějších bylinek, které vám pomohou zatočit s migrénou. Sbírá se z ní kvetoucí nať, případně listy. Lze ji používat preventivně, kdy se osvědčuje rozžvýkat jeden čerstvý list denně. Je možné z ní také udělat tinkturu. Uzavíratelnou světlou sklenici naplníme z jedné třetiny nasekanou natí bylinky, tu potom zalijeme lihem a necháme tři týdny louhovat.

Kozlík lékařský

Léčivé účinky v sobě nese oddenek kozlíku lékařského. Sbírá se na jaře nebo na podzim. Kromě pomoci s léčbou migrény nám prospěje i podporou klidného spánku a zmírněním úzkosti. Upravuje krevní tlak, tišší menstruační bolesti.

Máta peprná

Máta peprná má chlupatou lodyhu a vejčité listy. Kvete v době od července do září, může zaujmout svými nafialovělými květy. Bylinku lze snadno poznat díky její specifické vůni. Při bolesti hlavy se z ní osvědčuje zejména tinktura, kterou se potírají spánky.

Meduňka lékařská

Jedná se o vzhledově velmi nenápadnou rostlinu, ale její účinky jsou mimořádné. Meduňka lékařská dokáže celé tělo uklidnit, zmírňuje zažívací potíže. Léčivé účinky nejlépe využijete, budete-li natírat čelo a spánky jejími podrcenými listy nebo připravenou tinkturou.

Rozmarýn lékařský

Nejčastěji se využívá jako koření v kuchyni, ale můžete vyzkoušet třeba účinky čaje. Jednu lžičku sušené bylinky přelijete 250 ml vody a necháte pár minut louhovat. Kromě migrény rozmarýn ještě pomáhá při nachlazení, upravuje trávení a má desinfekční účinky.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Když si dopřáváte bylinky, tak efektivně a bezpečně! Když užíváme bylinky, můžeme snadno získat pocit, že při jejich konzumaci nám vlastně nic nehrozí, není co zkazit. Pokud ale chcete, aby vám bylinky opravdu pomáhaly, není od věci dodržovat alespoň základní pravidla při jejich užívání. Pojďme se na ně podívat! Správná příprava Z bylinek zřejmě bud...
Bylinky pomohou s kocovinou nejen po Silvestru Pobuzení do nového roku nemusí být vždy jen příjemné. Pokud jste silvestrovskou noc prohýřili, nešetřili alkoholem a do postele se dostali až k ránu, mohou se hodit některé z tipů, jak si poradit s kocovinou. Nemusíte vždy hned sahat po lécích, úlevu vám mohou poskytnout i bylinky. Příznaky kocov...
Čím vaše zdraví obohatí houba reishi? Houby patří již od pradávna mezi významné hráče na poli přírodního léčitelství. Obsahují látky, které našemu tělu vyloženě prospívají. Reishi se užívala k léčbě nespavosti a astmatu už ve starověké Číně a ne nadarmo měla označení „houba věčného mládí“. Samé cenné látky Jen málokdo by pro reishi bě...