Jak se stravovat, když máte vysoký krevní tlak?

Pokud je u vás potvrzené, že máte vysoký krevní tlak, možná se už spoléháte na pomoc pravidelně užívaných léků. Velkou úlohu při ovlivnění vašeho zdraví však sehrává i stravování. Zařaďte do jídelníčku více prospěšných potravin a omezte dopady vysokého krevního tlaku na vaše zdraví.

Jako vysoký krevní tlak neboli hypertenze se označuje stav, kdy je u člověka opakovaně naměřen tlak krve 140/90 mmHg nebo i víc. Velkou roli při léčbě sehrávají nejen léky, ale také úprava životosprávy, regulace hmotnosti, zařazení pravidelné pohybové aktivity, omezení kouření a pití alkoholu. My se dále zaměříme na změnu stravy a vytvoření takového jídelníčku, který vám prospěje.

Nebezpečný společník

Sám o sobě vás třeba vysoký krevní tlak tolik trápit nemusí, ale je zodpovědný za celou řadu potíží, které už jsou velmi vážné. Srdce totiž musí podávat vyšší výkon, aby byla dodána krev do celého těla. Při dlouhodobém stavu tím trpí srdce i cévy. Značně se pak zvyšuje riziko mozkové mrtvice a infarktu myokardu.

Nesolte zbytečně

Důležitým bodem je omezení soli. Někdy už jídlo přisolujeme jen ze zvyku, než že by to opravdu bylo nutné. Snažte se tedy před osolením jídla pozastavit a sami pro sebe si zodpovědět, zda je to potřeba. V mnoha případech můžete sůl nahradit bylinkami a přitom se nebudete cítit nijak ochuzeni.

Z jídelníčku zkuste eliminovat vyloženě slané potraviny – různé solené pochoutky, ale také třeba tavené sýry s vysokým obsahem soli, konzervované potraviny, uzeniny. Berte v úvahu, že denně bychom měli přijmout zhruba jednu čajovou lžičku soli.

Osvědčené potraviny

Ve stravě si ohlídejte příjem nasycených tuků. Měla by jich obsahovat co nejméně. Naopak do jídelníčku přidejte zeleninu a v rozumné míře i ovoce. Místo bílého pečiva sáhněte po celozrnném. Nepřipravujte si smažená jídla. Pravidelně konzumujte ryby, z ostatního masa volte ta libová. Taktéž si dopřejte luštěniny – a zdaleka nemusíte zůstat jen u hrachu a fazolí, můžete vyzkoušet různé druhy čočky nebo cizrnu.

Existují potraviny, které vyloženě pomáhají ke snížení krevního tlaku. V jídelníčku by neměli chybět česnek, cibule, celer, červená řepa, jablka, pohanka, obilné vločky, luštěniny, ryby a ořechy. Výborným doplňkem nebo pravidelným večerním mlsáním mohou být ořechy a různá semínka. Nápomocný je i včelí med. Hodí se využít sílu bylinkových čajů. V boji s vysokým krevním tlakem se osvědčuje hloh, lipový květ, meduňka nebo květy černého bezu.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte naše tipy na rychlé a zdravé snídaně Ne každý má to privilegium, že by ráno nikam nechvátal a měl plno času jen pro sebe. Mnohdy se pak právě u snídaně jen rychle odbudeme něčím k jídlu, aby nám nekručelo v břiše, a nestíháme řešit, jak moc našemu zdraví prospějeme. Existují však i možnosti, jak si snídani připravit rychle - a přitom z...
Připravte si doma sushi, je to jednoduché a zdravé Sushi je tradičním japonským pokrmem, ale stále víc si nachází cestu i na náš jídelní stůl. Někdy je zcela zbytečně vnímáno jako jídlo, které nutně obsahuje syrové ryby a mnoho lidí se právě nad tím ušklíbne. Základem je však dobře připravená rýže doplněná třeba zeleninou a velmi chutně okořeněná. ...
Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály? U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit? Přirozený vznik radikálů Volné...