Nenechte se skolit chřipkou!

Právě v tomto období nás může nepříjemně ochromit chřipka. Je těžké se jí ubránit, pokud máte ve svém okolí děti, jste často v kontaktu s dalšími lidmi nebo máte trochu oslabenou imunitu. Nejedná se o nic příjemného. Bolest celého těla, únava a další příznaky vás vyřadí z pracovního i soukromého života na několik dní. Jak se můžeme onemocnění vyhnout, a když už u nás propukne, jak ho rychle vyléčit?

Nepříjemné známky nemoci

S chřipkou se dnes setkáte prakticky všude. Může postihnout kohokoliv – od malých dětí až po seniory. Nemoc je způsobena nejčastěji virem typu A nebo B, méně často C. K přenosu stačí drobné pokašlávání, smrkání nebo prskání. Kapénkovou infekcí se nemoc přenese na další osoby v okolí.

Při chřipce se zprvu ani tak neobjevuje rýma, ale spíš jiné příznaky – bolest hlavy, svalů i kloubů, zvýšená teplota, obvykle je přítomný suchý dráždivý kašel. Člověk je celkově velmi schvácený, bývá problém už jen vylézt z postele.

Pokud by se onemocnění neléčilo, může nastat zápal plic nebo zánět průdušek. Nejohroženější skupinou z hlediska možných komplikací jsou malé děti, lidé vyššího věku a ti, kteří trpí dalším dlouhodobým onemocněním nebo jsou aktuálně nějak oslabeni. V nejhorším případě může dojít až k úmrtí nemocného.

Kontakt s nemocnými

Když už víte, že ve vašem okolí je víc lidí nemocných, zamyslete se nad tím, jak byste mohli snížit riziko propuknutí nemoci u sebe a svých blízkých. Zkuste se na čas vyhnout místům, kde je větší koncentrace lidí. Zvlášť v dětských kolektivech dochází velmi rychle k předávání nemoci. Dbejte více na dodržování hygieny a na minimalizaci předávání věcí s ostatními (např. telefon, hračky, sklenice, příbory). Omezte při kontaktu s dalšími lidmi objímání a líbání.

Podpora obranyschopnosti

Dbejte na posílení imunity svého těla. Právě v těchto dnech se zaměřte na pestrou a vyváženou stravu, dopřejte tělu dostatek vitamínů. Nevyhýbejte se pobytu venku, i když třeba mrzne. Kratší procházka vám udělá dobře, navíc posílí schopnost vašeho těla ubránit se infekcím. Snažte se pravidelně spát, zbytečně se nevyčerpávat. Pokud je u vás zvýšené riziko možných komplikací onemocnění, zauvažujte o možnosti včasného očkování proti chřipce.

Antibiotika nejsou na místě

Nepodléhejte omylu, že na chřipku je třeba brát antibiotika, abyste ji vyléčili. Jak už bylo řečeno, chřipka je způsobena viry a ne bakteriemi. Antibiotika by tedy nezabrala. Stejně tak není nutné okamžitě se snažit do sebe nacpat léky ke srážení teploty. Chápejte zvýšenou teplotu jako přirozenou reakci těla a jeho mobilizaci k boji s infekcí. Srážejte ji až v momentě, kdy bude vyšší než 38°C nebo v podvečer u malých dětí. Přes noc totiž teplota obvykle ještě dál stoupá.

Sáhněte po bylinkách

Při nemoci je velmi důležité dodržovat pitný režim. Z těla je třeba odplavit veškeré škodlivé látky, a to bez pořádné dávky tekutin nepůjde. Doporučovaným pomocníkem jsou bylinky. Můžete si zakoupit už předem připravenou směs, ze které si doma uděláte čaj. Vašemu tělu uleví i čaj z lipových květů, mateřídoušky, máty, heřmánku nebo jitrocele. Bylinky u vás podpoří vykašlávání (jitrocel) nebo naopak utlumí suchý dráždivý kašel (lípa).  Zkusit můžete i čaj z bezových květů nebo šípku.

Kromě bylinkových čajů si k pití můžete dopřát ovocné čaje, minerální vody nebo ovocné džusy. Doporučovaný bývá také zázvorový čaj. Kořen zázvoru stačí oloupat a nastrouhat. Pak ho přelijete horkou vodou. Můžete přidat hřebíček nebo skořici. Pomohou tělu v boji s infekcí. Až čaj trochu vychladne, lze ho dochutit medem nebo citrónem.

Potřebné živiny a vitamíny

Zprvu zřejmě nebudete mít na jídlo ani pomyšlení. Snažte se ale do sebe aspoň něco dostat. Ideální jsou silné vývary. Tělu tak dodáte vitamíny, minerály i bílkoviny. Dopřejte si ovoce a zeleninu – v jakékoliv podobě vám vyhovuje. Nejlépe je konzumovat je čerstvé, můžete si připravit třeba smoothie.

Pokud máte rádi česnek, v tyto dny s ním rozhodně nešetřete. Přidejte ho ve větším množství do jídla, ti odvážnější ho mohou rozkousat syrový. Efektivně podpoří imunitní reakce těla, zlepší odkašlávání a je protizánětlivý.

Naše babičky by vám jistě doporučily směs nakrájené cibule a medu. Je třeba vše nechat chvilku stát a pak konzumovat dle libosti. Příznaky chřipky by měly rychleji vymizet. Podobný efekt má i nastrouhaný křen s medem.

Účinné obklady

Pokud vás trápí bolest v krku, můžete vyzkoušet Priessnitzův obklad. Šátek nejprve namočíte do studené vody, vyždímete a přiložíte na krk. Přes něj dáte vrstvu igelitu a celý krk ještě ovážete teplou šálou. Pokud máte horečku, můžete vyzkoušet obklady z tvarohu. Měkký tvaroh vložíte do igelitového sáčku a přiložíte na tělo. Pak opět ovážete šátkem. Jako vhodná místa ke srážení teploty se doporučují plosky nohou, čelo nebo břicho.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Bylinky pro dobrý spánek a duševní pohodu Nespavost nebo neklidný spánek trápí mnoho z nás. Večer dlouho nemůžeme usnout, v noci se často budíme, jsme vzhůru dlouho před budíkem a vstávání po takové noci je potom velmi nepříjemné, můžeme si připadat jako po flámu. Celý den nás potom může bolet hlava a jsme nepříjemní a rozmrzelí. Na trhu...
Chcete přestat kouřit? Bylinky vám mohou velmi pomoci V dnešní době je mnoho lidí závislých na kouření – a co si budeme nalhávat, přestat není vůbec snadné. Závislost je vytvořená v rovině fyzické i psychické. Lidé pak přestávají opakovaně, je problematické vydržet bez kouření dlouhodobě. Můžete si však náročné životní období usnadnit a eliminovat abst...
Jaké bylinky uleví při bolesti hlavy? Migrénu lze popsat jako úpornou bolest hlavy, ke které se mohou přidružovat i další příznaky. Může jít o žaludeční nevolnost, zvracení nebo světloplachost. Prostě nic, o co by člověk stál. Než sáhnete po analgetikách, zkuste využít pomoc bylinek. Na migrénu si častěji stěžují ženy. Spouštěčem moh...