Již začalo jaro, a tak se častěji než dříve vypravíme během slunečných dní ven. Obvykle se i my na jaře probouzíme, objevujeme, zkoušíme nové činnosti. K tomu je zapotřebí cítit se co nejlépe a mít dostatek energie. Právě jarní bylinky, které nyní na svých cestách bez potíží naleznete, vám mohou pomoci k pročištění těla.
Uvedeme zde opravdu známé bylinky, které nebývá problém nalézt a odlišit od ostatních. Myslete však na to, kde je sbíráte. Ideálním místem je okraj lesa či louky a ne park umístěný hned vedle rušné silnice. Bylinky si ukládejte třeba do košíku nebo někam, kde kolem nich může proudit vzduch. Můžete je zpracovat okamžitě nebo usušit a využít později, jakmile je budete potřebovat.
Pampeliška
Pampelišku lékařskou není třeba dlouho hledat a je snadno k rozpoznání. Pokud se projdeme mimo město, můžete nalézt louky, které jsou jimi doslova poseté a celé září žlutě. Pampeliška zlepšuje trávení, upravuje funkci žlučníku a jater, je výborná pro detoxikaci těla.
Pokud vám není proti mysli nejsnazší varianta, jak pampelišky konzumovat, normálně je utrhněte a stonek i s květem rozžvýkejte. Můžete však využít jen listy, které lze přidat do salátu nebo do polévky.
Podběl
Další rostlinkou se žlutými kvítky je podběl. Můžete zaslechnout i název lopušice, podkova nebo babuška. Využijete jej k uvolnění hlenů při kašli, má protizánětlivé a močopudné účinky. Připravený čaj bývá doporučován při horečce.
Můžeme sbírat jeho květy, ale i listy, které mají na naše tělo obdobné účinky. Zalitím rostlin získáme léčivý odvar. Kromě jeho popíjení jej můžete použít též k omývání pokožky, která trpí ekzémem. Urychluje hojení ran, mírní bolest kloubů. Podběl by neměly užívat těhotné a kojící ženy, děti jen zcela výjimečně a v malém množství.
Kopřiva
Kopřiva vám kromě očisty přinese i zlepšení trávení a posílení vlasů. Tělu dodává dostatek železa, odstraňuje únavu, zajišťuje regeneraci těla. Též zmírní projevy onemocnění kloubů.
Z mladých rostlin odstřihněte jejich horní části. Listy pak můžete natrhat na menší kousky, zalít vroucí vodou a nechat louhovat. Po zhruba 15 minutách získáte voňavý odvar. Listy můžete v kuchyni použít i místo špenátu, přidat je do salátu nebo pomazánek.
Sedmikráska
Sedmikrásky dnes také můžeme bez obtíží nalézt kdekoliv. Na náš organizmus působí močopudně, dokážou odbourat působení volných kyslíkových radikálů v těle, výborně zklidňují narušené trávení a mírní nechutenství. Zevně je možné je použít k léčbě ekzémů.
Můžete je rozžvýkat nebo je nasbírat a doma si z nich udělat salát. Lze je dát i do polévky nebo z nich připravit čaj. Pokud rostliny povaříte, necháte odstát, scedíte a svaříte s cukrem, získáte výborný sirup. Hodí se do koktejlů spolu s dalším ovocem nebo na vytvoření osvěžující šťávy.