Jakými způsoby se dají připravovat ryby?

Že jsou ryby zdravé a dodají nám potřebné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a jód, je jistě již všeobecně známý fakt. Při přípravě ryb ale můžeme zaváhat, co si s nimi vlastně počít. Je lepší dát je do trouby? Jaké použít koření? Dají se nějak zdravěji obalit a připravit?

Kupujte čerstvé ryby

Dejte si pozor již při samotném výběru ryby. Je důležité, aby byla čerstvá – jen tak si na ní opravdu pochutnáte a budete moct ocenit její kvality. Pokud kupujete rybu vcelku, prohlédněte si, zda žábry mají červenou až nafialovělou barvu, kůže je napjatá a oči jsou jasné. Rozhodně by ryba neměla být nepříjemně cítit. Můžete samozřejmě zakoupit již připravený filet.

Opatrné zacházení

Vyhněte se zmrazování a rozmrazování ryb, pokud to není opravdu nutné. Když už rybu rozmrazujete, dejte ji do lednice nebo uzavřete do sáčku a ponořte do studené vody. Při rychlejším rozmrazení by mohlo dojít k růstu bakterií. Pracujte s masem opatrně, je třeba myslet na to, že je opravdu křehké. V jakékoliv úpravě se nesnažte jeho chuť přetlouct výrazným kořením.

Vaření

Nejedná se o úplně často používanou úpravu ryb, ale je velmi jednoduchá a výsledek je výborný. Rybu vložíme do osolené vody, případně zeleninového vývaru. Je možné přidat bylinky. Vaří se pozvolna – u většiny sladkovodních ryb jde o dobu 10 až 12 minut, déle se vaří kapr.

Dušení

Jde o velmi šetrný a zdravý způsob, jak s rybou naložit. Nejprve je nutné připravit si základ – může se jednat o zeleninu nebo třeba houby. Ten se následně zalije vývarem nebo smetanou a vloží se do něj porce ryby. Mohou být předem krátce a intenzivně opečené. Můžete zde vyzkoušet mnoho variací dle použitého základu i koření.

Smažení

Tato úprava je zřejmě u nás stále nejčastější, ale za to nejméně vhodná. Pokud děláte více porcí za sebou, olej vyměňte. Po dosmažení nechte rybu na ubrousku, aby z ní vysál přebytečný olej.

Když děláte rybu na pánvi, nejprve ji dejte kůží dolů – a to na pořádně rozpálenou pánev. Předejdete tak tomu, že se vám maso zcela rozpadne a přichytí na pánev. Maso osolte až v samém závěru přípravy. Z koření uplatníte tymián, rozmarýn nebo bazalku. Pokud potřebujete mít rybu nutně obalenou, můžete využít třeba nadrcené knäckebroty s bylinkami a rybu péct v troubě.

Grilování a pečení

Při grilování připravíte rybu velmi rychle. Menší ryby můžete ponechat vcelku, některé se lépe grilují jako filety. Rybu není třeba předem nijak nakládat, marinovat. K dochucení zcela postačí sůl (až těsně před grilováním), bylinky, olej a citron. Je lepší rybu nepokládat přímo na rošt. Pokud už to jinak nelze, je vhodné aspoň rošt potřít olejem.

Při pečení ryby v troubě nevadí, když odstraníme kůži. Důležité však je pohlídat správnou dobu, aby nebylo maso vysušené. Můžete vyzkoušet i pečení ryby v alobalu, ryba si tak ponechá maximum své chuti i vůně.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak svému tělu zajistit dostatek kyseliny listové O kyselině listové toho většina z nás ví jen málo. Přitom se jedná o důležitý ve vodě rozpustný vitamín spadající do skupiny B-komplex. Mnoho lidí si jej správně spojuje s těhotenstvím, kdy je jeho příjem důležitý pro zajištění správného vývoje miminka. Skutečnost je ale taková, že dostatek kyseliny...
Mindful eating: Zkuste se začít na jídlo soustředit Pokud byste chtěli název dnešního článku přeložit do češtiny, šlo by o všímavé jedení nebo všímavost při jídle. Celá tato myšlenka je založena na soustředění na to, co aktuálně děláme, vnímání přítomného okamžiku, kdy jíme. Teď si zřejmě řeknete: „A k čemu mi tohle může být dobré?“ Ono je těch výhod...
Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné l...