Koriandr setý (Coriandrum sativum)

Koriandr je jednoletá bylina, která může dosahovat výšky až 1 m. Má dlouhou lodyhu, která se v horní části větví. Na rostlině jsou dva typy lístků, v dolní části jsou trojcípé a oválné, nahoře dělené v čárkovité úkrojky. Rostlina kvete drobnými bílými květy a tvoří se na ní drobná hnědá semena. Původ koriandru je nejasný, ale odhaduje se, že pochází ze Středozemí a Blízkého východu, kde je také hojně rozšířen. V České republice planě neroste. Používá se v lékařství a gastronomii.

Popis koriandru setého

Koriandr je vysoká jednoletá bylina, která je známá už od starověku. Roste do výšky až 1 m, má dlouhou lodyhu, která se v horní části byliny větví. Na lodyze lze pozorovat dva druhy listů. V dolní části rostou listy jednoduše zpeřené a přisedlé, oválného tvaru, v části horní jsou listy dvakrát až třikrát zpeřené. Listy mají dělené, čárkovité úkrojky a zelenou barvu. V horní části byliny rostou v okolících bílé až růžové květy a hnědý plod. Kvete v období června a července. Semínka mají příjemnou nasládlou chuť a jejich vůně připomíná pomerančovou kůru. Listy mají anýzovou příchuť a charakteristické aroma.

Bylina pochází původem ze zemí Středomoří (především Řecko, Itálie, Egypt) a zemí Blízkého východu (oblast severovýchodní Afriky, jihozápadní Asie a jihovýchodní Evropy). Dnes je rostlina rozšířená také v Indii a pěstován v mnoha dalších zemích. Ačkoli u nás planě neroste, je možné si jej vypěstovat. Na pěstování je totiž vcelku nenáročný.

Pěstování koriandru setého

Pěstování koriandru je velmi snadné, jediné na co je potřeba si dát pozor jsou mrazíky, na které je velmi citlivý. Je to samozřejmě proto, že pochází z teplejšího klimatu, kde mráz není obvyklý. Má rád přímý sluneční svit a zásaditou, propustnou, hlinitou a písčitou půdu s dostatečnou vláhou. Půda musí být vlhká, nikoli přemokřená, protože jinak koriandru uhnijí kořeny. Koriandr lze pěstovat v květináči či přímo na záhoně. Sadí se buď rovnou ze semene, lze sehnat také již vzrostlé sazeničky.

Pěstování ze semínka

Semínka koriandru se mohou zasít od jara do podzimu. Vcelku rychle vyklíčí (trvá to přibližně 20 dní), ale pro podporu klíčení je možné je před zasetím dva dny máčet ve vodě. To kromě rychlosti klíčení dodá semínkům také ochranu proti plísním. Při pěstování koriandru pro listy je možné semínka vysévat hromadně, zatímco když se pěstuje pro semeno, musí se sadit do řádků a po vzejití se musí postupně vyjednotit. Zasetý koriandr vyžaduje pravidelnou zálivku a hnojení organickým hnojivem. Zalévá se odstátou vodou pokojové teploty a to tak, aby nedošlo k přemokření půdy, které by vedlo k uhnití kořenů.

Pěstování ze sazeničky

Sazeničky se vyplatí shánět těm lidem, kteří se rozhodnou pěstovat koriandr spíše pro semeno. Jednotlivé sazeničky se tak při sázení přímo rozsází po jedné. Samozřejmě, že i takto rostoucí rostlinu lze využít i pro listy. Na záhon se sazeničky sadí poté, co opadnou přízemní mrazíky, které by je spálily. Dále se o ně je potřeba starat pravidelnou zálivkou a organickým hnojením.

Sklizeň koriandru setého

Koriandr se pěstuje pro své listy i semena. Semena koriandru se sklízí, až když jsou vyzrálá, což se pozná podle hnědého zbarvení. Zároveň je nutné je sesbírat před vypadnutím. Před jejich použitím je vhodné je dosušit, to zvýší kvalitu. Usušená semena mají aromatickou ostře kořeněnou vůni. Listy se sklízí kdykoli během růstu bylinky.

Uchování koriandru setého

Uchování listů koriandru je nejlepší uskutečnit zmražením. Sušené listy totiž ztratí svou chuť i aroma, takže se v kuchyni vůbec nepoužívají. Zmražení listů je možné buď za sucha nebo ve vodě. První způsob znamená, že se lístky omyjí a osuší, poté se vloží do uzavíratelné nádoby nebo mikrotenového sáčku a nechají zamrazit. Druhý způsob se nejlépe provádí tak, že se omyté lístky nasekají nadrobno a nechají zmrznout s vodou ve tvořítku na led. Odtud se poté vyjmou a uskladní ve finální skladovací nádobě nebo sáčku.

Semena koriandru se naopak bez sušení neobejdou. Pouze dobře vysušená semena mají to pravé kořenité aroma a chuť. Buď se nasbíraná semena nechají uschnout tak, jak jsou, v nádobě. Toto sušení ale trvá týdny i měsíce. Je také možné semena sušit uměle při teplotě 35 °C. Mnohem rychlejší je jiný způsob, kdy se nasbírané plody krátce nasucho praží na pánvi. Po usušení se semena rozemelou a uskladní v klasických kořenkách.

Recepty z koriandru setého

Koriandr se používá především v asijské a indické kuchyni. Používá se prakticky celá rostlina: listy, semena i kořeny. Listy mají chuť anýzu, a aby o tuto svou chuť nepřišly, přidávají se až ke konci vaření. Říká se jim čínská petržel a přidávají se do polévek, dušených pokrmů, k rybám do zeleninových salátů, s mořskými plody, luštěninami, rýží a vařenými brambory, výborně chutnají také s okurkou a kokosovým mlékem. Semena se hodí k ochucování zeleninových jídel, dušených pokrmů, do uzenin, polévek (především rybí polévky). Přidávají se také do sladkých pokrmů (sušenky, dorty s ovocem) a do ovocných kompotů. Dále se kombinují také s houbami, rybami, luštěninami, kuřecím a vepřovým masem, s jablky, hruškami a citrusovými plody. Kořen se využívá při vaření vývaru nebo jako součást dušených a zapékaných zeleninových pokrmů.

Typickým pokrmem, kterého je koriandr důležitou součástí, je kari (curry). Vaří se na spoustu obměn, základní postup je tento: na oleji se zpění cibule, přidá se maso (kuřecí nebo vepřové), chvíli se restuje, poté se okoření směsí koření kari, podlije se vývarem, po chvíli vaření se přidá čerstvá pažitka a lístky koriandru, podlije se smetanou a nechá provařit. Nejčastěji se kari podává s rýží.

Z koriandru je možné připravit také sladké pokrmy, například perník. Smíchá se mouka, vejce, soda, kakao, med, olej a následně se do těchto surovin přilije v mléku rozpuštěný cukr s koriandrem a badyánem. Směs se promíchá, nalije na vymazaný plech a upeče.

Výborný je také džem z koriandru. Ten se vyrobí tak, že se jablka a švestky zbaví pecek a nakrájí na kousky, smíchají se s mletým koriandrem a lístky máty. V hrnci s želírovací směsí se ovoce přivede k varu a přidá se med a cukr. Ještě chvíli se směs povaří a pak se ještě teplá nalije do připravených sklenic.

Kromě jídel je možné z koriandru vyrábět také nápoje. Připravuje se čaj, kdy se koriandr zalije vroucí vodou a nechá vylouhovat. Dále se vyrábí víno, kdy se mletá semena koriandru smíchají s červeným vínem a nechají se 10 dnů louhovat.

Využití koriandru setého

1. Potravinářství

Listy se používají do polévek, zeleniny, asijských jídel (hlavně kari), semena zase do slaných omáček, sladkých jídel, jako je perník nebo sušenky, dále k dokořenění domácího chleba, k nakládání hub a zeleniny, do uzenářských výrobků, alkoholických nápojů (vína a likéry) a k přípravě různých druhů mas. Semena jsou aromatická a nasládlá, listy mají chuť anýzu.

2. Lékařství

Koriandr se používá především v oblasti fytoterapie a má hned několik účinků. Podporuje produkci žaludečních šťáv, pomáhá při bolestech břicha, pocitech plnosti a nadýmání, uvolňuje křeče a má příznivé účinky na činnost nervové soustavy. Obklady pomáhají při revmatických bolestech kloubů. [1]

Nežádoucí účinky koriandru setého

Nadměrná konzumace čerstvých či sušených semen může vyvolat nevolnost, bolesti hlavy a ospalost. Přebytek také může organismus obírat o vitamin B1. Nedoporučuje se také užívat lidem, kteří jsou citliví na sluneční světlo. [2]

Zajímavosti o koriandru setém

  • Lidové názvy koriandru jsou anýz štěničný, koliandr, koliandr římský, kyšinec, kyšnec.
  • Koriandr je součástí známých kořenících směsí jako kari (kurkuma, pepř, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořice, pískavice řecké seno, sušený česnek, někdy chilli), garam masala (římský kmín, černý pepř, hřebíček, muškátový ořech, koriandr, černý a zelený kardamom, bobkový list, zázvor, někdy badyán a muškát) a tai-fun (sůl, citron, koriandr, paprika, sečuánský pepř, cibule, zázvor, česnek, bazalka chilli a koriandr).
  • Podle lidových pověr do domova koriandr přináší klid, bezpečí a ochranu, jeho semena navíc tlumí bolest hlavy.
  • Jako léčivé koření je známý již několik tisíc let, což dokazuje jeho nález v egyptských hrobkách faraonů (kolem 1000 př. n. l.) coby obětní rostliny. Zmiňuje se o něm i Starý zákon.
  • Ve starodávných časech se semínka koriandru obalovali cukrem a užívali proti bolestem břicha. Známé byli pod názvem cicvárková semínka.

Zdroje:

  1. Koriandr setý – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Koriandr_set%C3%BD
  2. Koriandr setý | Účinky, použití, info. Bylinkopedie.cz | Léčivé bylinky, zázračné rostliny a další dary přírody [online]. Copyright © 2014 [cit. 01.07.2019]. Dostupné z: https://bylinkopedie.cz/koriandr-sety/
  3. Koriandr – bylinka, která se dá využít celá.Pěstování bylinek [online]. Copyright © 2019 Bylinkový ráj [cit. 01.07.2019]. Dostupné z:https://bylinkovyraj.net/koriandr-sety/
  4. Koriandr setý – Abecedazahrady.cz.cz – Zahrada, rostliny, pěstování [online]. Dostupné z:https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/koriandr-sety
  5. Koriandr | Bylinky.info.Bylinky – Vše, co jste chtěli vědět o bylinkách! [online]. Copyright © 2010 [cit. 01.07.2019]. Dostupné z:http://www.bylinky.info/koriandr

Jana Hlaváčová

Bylinkám jsem se začala věnovat již před čtrnácti lety. Dostala se mi do rukou kniha, ve které byly recepty na přípravu různých kosmetických výrobků z bylinek, které si můžeme připravit i doma – mýdla, tělová mléka, šampony, oleje, balzámy na rty, ale i make-up a mnohé další. Natolik mě to zaujalo, že jsem si všechny kosmetické výrobky začala vyrábět doma, zdravě a bez chemie. Protože jsem byla netrpělivá, tak jsem si všechny potřebné bylinky kupovala. Postupně jsem ale zjistila, že domácí bylinky jsou lepší a začala jsem se o bylinky zajímat ještě z pohledu pěstování, nebo jsem si je nasbírala rovnou v přírodě. Dnes už mám svoje místečka, na která chodím bylinky sbírat. Doma pro ně mám speciální místnost, kde bylinky zpracovávám – suším, nakládám do olejů, pěstuji atd. Chodím na různé kurzy o bylinkách a jejich zdravotních účincích. Protože mě téma velmi zajímá, baví mě o něm psát a dělit se tak o své zkušenosti s jinými.

Atlas bylinek

A

B

C

Č

D

F

G

H

J

K

L

M

O

P

R

Ř

S

Š

T

V

Z