Řeřicha setá (Lepidium sativum)

Řeřicha setá, též známá pod názvem řeřicha zahradní, je jednoletá bylina, rychle klíčící i rostoucí. Bylina dorůstá výšky až 60 cm, má dlouhý kořen a rozvětvené stonky s jasně zelenými listy, které jsou tvarem oválné, peřenoklané nebo peřenosečné s vlnitým okrajem. Pochází z Blízkého východu, odkud se rozšířila do Evropy a Asie. Používá se především v gastronomii, ale také v lidovém léčitelství a jako dekorace.

Popis řeřichy seté

Řeřicha je zelená jednoletá bylina dorůstající výšky 30-60 cm, která má lodyhu v horní části se větvící. Listy jsou peřenoklanné a ty rostoucí u země výrazněji stopkaté. Od června do srpna kvete drobnými asi 2 mm velkými květy bílé nebo načervenalé barvy. Květy rostou na vrcholech stonků v hroznovitých květenstvích. Plodem jsou drobné šešule s červenohnědými semeny. Listy mají intenzivní kořenitou chuť a mírně štiplavé aroma.

Původem bylina pochází z Blízkého východu, odkud se již ve starověku rozšířila do dalších částí Evropy a Asie, a byla známá také ve starověkém Egyptě. Kromě Asie a Evropy roste také v Africe a v Severní i Jižní Americe. Vyskytuje se také ve volné přírodě všude tam, kde má dostatek vlhka. V České republice ji lze také nalézt v přírodě, kde má tendenci zplaňovat. Vyskytuje se na polích, zahradách a v blízkosti lidských sídel.

Pěstování řeřichy seté

Na pěstování je tato rostlina velmi nenáročná – zvládne ji vypěstovat i úplný začátečník. Pro tuto svou nenáročnost je možné ji pěstovat po celý rok i za zhoršených světelných podmínek během krátkých zimních dnů. Klíčí i roste velmi rychle a je velmi bohatá na vitamíny, takže se často pěstuje v zimě, kdy ještě není kolem jiná zeleň. Hodí se k venkovnímu i vnitřnímu pěstování, ale venku klíčí nejméně 10 dní (namísto dvou u semínek pěstovaných doma) a pomaleji také roste. Venku ji lze vysévat v období od března až do podzimu, vevnitř kdykoli. Pěstování je možné pouze ze semínek.

Pěstování ze semínka

Pěstování je velmi snadné – do misky s půdou (lehčím substrátem, pískem), jemnými pilinami, na vrstvě papírových ubrousků nebo do misky s mokrou vatou se vysejí semena na povrch, kde se také nechají naklíčit. Je důležité udržovat vatu nebo substrát neustále dostatečně vlhký. Pro usnadnění práce je možné přes nádobku se semínky přetáhnou potravinářskou fólii nebo ji vložit do mikrotenového sáčku, který zajistí delší uchování vlhkosti. A pomůže také vyvarování nádoby přímému slunci, které vlhkosti ubírá. Výsev je potřeba udělat hodně hustý, protože rostlinky jsou velmi drobné a jednou sklizená malá rostlinka už znovu nevyroste.

Řeřicha klíčí velmi rychle – při teplotě nad 20 °C, vyklíčí již do druhého dne a za dva dny se objeví i zárodky lístků. A stejně jako semínka, i rostlinky potřebují neustálou vlhkost. Jakmile řeřicha jen trochu zaschne, už ji nic neoživí a je vhodná jedině na vyhození. Sklizeň je možná již za týden od vysetí.

Sklizeň řeřichy seté

Řeřichu je možné sklízet brzy po zasetí – už za týden, a to tak, že se jednoduše rostlinka odstřihne nad kořínkem, propláchne vodou a může se rovnou konzumovat. Pokud rostlinka dosáhne výšky alespoň 10 cm, stačí sklízet pouze vršky rostlinky, které na již tak vzrostlé bylině dorostou a lze je sklízet dva až třikrát.

Uchování řeřichy seté

Ačkoli je možné řeřichu pěstovat v průběhu celého roku, je možné ji uchovávat sušením. K sušení se hodí řeřicha vykvetlá, takže je sklizeň možné uskutečnit po asi 10-15 dnech. Rostlinka se odstřihne kousek nad kořínkem, položí na stinné a vzdušné místo, kde se nechá přirozeně uschnout. Poté je třeba ji uskladnit na suchém místě, aby nenavlhnula.

Recepty z řeřichy seté

Řeřicha má jemnou pikantní chuť a v kuchyni se používá podobně jako pažitka. Je v ní obsaženo velké množství vitamínů, především C, ale také A, B1, B3, B6, K a E, dále beta-karoten, kyselina askorbová, mastné kyseliny, riboflavin, vláknina a spousta minerálů (draslík, sodík, vápník, fosfor, železo a jód). Ty se při tepelné úpravě ale vytrácejí a je proto vhodné konzumovat řeřichu čerstvou. Je vhodná do pomazánek, na posyp brambor, do nádivek, míchaných vajíček, omáček, paštik nebo do salátů – obzvláště těm s cherry rajčaty. Skvělá je také jen tak na chlebu s máslem.

Tvarohová pomazánka s řeřichou se připraví jednoduše tak, že se tvaroh zjemní zakysanou smetanou, osolí, opepří a smíchá se s nadrobno nakrájenou řeřichou. Pomazánka je nejlepší na čerstvém pečivu s kousky vlašských ořechů, které skvěle doladí její chuť.

Také skvělý salát je velmi jednoduchý na přípravu. Na pásky nakrájený hlávkový salát se smíchá s nadrobno nakrájenou řeřichou, mrkví a okurkou. Směs se osolí a opepří, dochutí citronovou šťávou a troškou panenského olivového oleje.

Řeřicha se hodí také do omáček, ale protože tepelnou úpravou ztrácí na chuti, spíše do těch studených. Příkladem může být studená křenová omáčka, kterou řeřicha skvěle dochutí. Křen se najemno nastrouhá, smíchá s jogurtem a majonézou, cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Na závěr se vmíchá najemno nasekaná řeřicha a vyšlehaná smetana.

Slaný koláč s řeřichou je velmi oblíbený ve Francii. Listové těsto se rozloží do připravené formy, potře se hořčicí, poklade nakrájenou šunkou a řeřichou a zalije směsí ze smetany, vajec, soli a pepře. Takto nachystaný koláč se pak už jen upeče.

Využití řeřichy seté

1. Potravinářství

Řeřicha je velmi oblíbená v gastronomii, kde se z ní připravují nejrůznější pokrmy. Má příjemnou, mírně palčivou chuť připomínající ředkvičky, která se hodí na přípravu pomazánek, salátů, studených omáček, paštik, k dozdobení obložených mís, jako příloha k sýrům či jen tak na chlebu s máslem. Protože podporuje trávení, je vhodné jí doplnit tučná jídla, která pomáhá strávit. V kuchyni se používá výhradně čerstvá, protože jinak ztrácí nejen vitamíny v ní hojně obsažené, ale také chuť.

2. Lidové léčitelství

Díky svému složení má řeřicha řadu příznivých účinků, kterých se v lidovém léčitelství hojně užívá. Má protizánětlivé vlastnosti, napomáhá detoxikaci, podporuje funkci ledvin a močových cest, příznivě působí také na činnost jater a žlučníku. Pomáhá také léčit kašel a při nachlazení. [2, 3]

Nežádoucí účinky řeřichy seté

U řeřichy nejsou známy žádné nežádoucí účinky či kontraindikace, její užívání je bezpečné.

Zajímavosti o řeřiše seté

  • Řeřicha je jednou z prvních rostlin, které lze po zimě (a také během zimy) konzumovat.
  • Pro své močopudné účinky se jí užívá k jarní detoxikaci organismu.
  • Pro vysoký obsah vitamínu C ji již před tisíci lety konzumovali Číňané a Féničané během dlouhých plaveb na moři, aby se tak bránili nemoci z nedostatku vitamínu C – kurdějům.
  • Po celém světě se vyskytuje více než 175 druhů řeřichy, z nichž nejrozšířenější je právě řeřicha setá.
  • V přírodě je možné ji zaměnit za řeřichu rumní. Ta se ale od seté odlišuje neojíněnou lodyhou a nepříjemným zápachem.
  • Naklíčená semena lze konzumovat stejně jako naklíčenou fazoli mungo. Skvělá jsou jen tak nebo také jako součást salátů.

Zdroje:

  1. Řeřicha setá – Wikipedie. [online]. Dostupné z:https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98e%C5%99icha_set%C3%A1
  2. Koření-a-bylinky-z-celého-světa-velice-hodnotná-kniha-o-158-str.lf_ Pages 1 – 50 – Text Version | PubHTML5. Free HTML5 Digital Publishing Platform for Magazines,Catalogs,Brochures,Lookbooks & More…- PUB HTML5 [online]. Dostupné z:https://pubhtml5.com/qrio/yxdb/basic
  3. Řeřicha setá, Lepidium sativum – Žena.cz – magazín pro ženy.Žena.cz – magazín pro ženy [online]. Copyright © [cit. 13.08.2019]. Dostupné z: https://zena.aktualne.cz/wiki/zdravi/rericha-seta/r~i:wiki:4691/
  4. Řeřicha setá, bylinka, která se dá pěstovat takřka kdykoliv a kdekoliv.Pěstování bylinek [online]. Copyright © 2019 Bylinkový ráj [cit. 13.08.2019]. Dostupné z: https://bylinkovyraj.net/rericha-seta-pestovani-bylin-po-cely-rok/
  5. Řeřicha setá: dopřejte si jarní vitaminovou vzpruhu – Abecedazahrady.cz.cz – Zahrada, rostliny, pěstování [online]. Dostupné z: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/rericha-seta-doprejte-si-jarni-vitaminovou-vzpruhu

Jana Hlaváčová

Bylinkám jsem se začala věnovat již před čtrnácti lety. Dostala se mi do rukou kniha, ve které byly recepty na přípravu různých kosmetických výrobků z bylinek, které si můžeme připravit i doma – mýdla, tělová mléka, šampony, oleje, balzámy na rty, ale i make-up a mnohé další. Natolik mě to zaujalo, že jsem si všechny kosmetické výrobky začala vyrábět doma, zdravě a bez chemie. Protože jsem byla netrpělivá, tak jsem si všechny potřebné bylinky kupovala. Postupně jsem ale zjistila, že domácí bylinky jsou lepší a začala jsem se o bylinky zajímat ještě z pohledu pěstování, nebo jsem si je nasbírala rovnou v přírodě. Dnes už mám svoje místečka, na která chodím bylinky sbírat. Doma pro ně mám speciální místnost, kde bylinky zpracovávám – suším, nakládám do olejů, pěstuji atd. Chodím na různé kurzy o bylinkách a jejich zdravotních účincích. Protože mě téma velmi zajímá, baví mě o něm psát a dělit se tak o své zkušenosti s jinými.

Atlas bylinek

A

B

C

Č

D

F

G

H

J

K

L

M

O

P

R

Ř

S

Š

T

V