Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)

Kerblík je jednoletá aromatická bylina dorůstající výšky až 70 cm. Má světle zelené dvakrát až třikrát zpeřené listy. Svým vzhledem připomíná petržel – má podobné kadeřavé listy. Od května do srpna kvete bílými květy. Kerblík pochází ze západní Asie, odkud se během válečných výprav rozšířil po Evropě, později také severní Africe a Americe. Bylina u nás roste divoce, ale lze ji také pěstovat v truhlících za oknem. Používá se především v gastronomii, částečně také v lékařství.

Popis kerblíku třebule

Kerblík je jednoletá bylina s výškou 20 až 70 cm. Má vřetenový kořen, na kterém se drží přízemní růžice s mnoha lístky a málo větvenou lodyhou. I přesto se jeví bohatě, protože má členěné, matně lesklé, zpeřené listy, které se v obrysu jeví trojúhelníkovitě. Jednotlivé lístky mají vejčitý tvar, jsou jemně dělené a na okrajích zubaté, na dotek hebké. Nejvíce aroma a nejzdravější vzhled získává, pokud roste ve stínu. Svou vůní připomínají směs anýzu a petržele s lékořicovým až peprným aroma, svou chutí připomínají sladký anýz. V květnu bylinka začíná kvést drobnými bílými květy, které se skládají do nenápadného okolíku.

Rostlina pochází původem z Kavkazu a západní Asie, odkud se během římanských válečných tažení dostala do celé Evropy, kde roste především planě, ale už se i vzácně pěstuje. Dnes je rozšířen nejen v Evropě, ale i v severní Africe, východní Asii a v Americe. V přírodě roste především v polostínu.

Jsou známy dvě odrůdy kerblíku třebule podle tvaru listů – hladkolisté a kadeřavé. Kerblík roste od dubna do srpna, kvete od května do července až srpna. Po odkvětu celá rostlina seschne a odumírá.

Pěstování kerblíku třebule

Kerblík se nejčastěji pěstuje ze semínek, která si je možné po odkvetení první rostliny nasbírat na další rok a poté je použít k setbě. Na pěstování je kerblík velmi nenáročný.

Semínka byliny klíčí za studena, proto se týden před vysetím nechají v chladnějších teplotách (5-10 °C) a poté se vysévají 1-2 cm pod povrchem a nechají vyklíčit při teplotě 10-15 °C (pokud je to možné, při pěstování na záhonu teplotu ovlivnit samozřejmě nejde). Na záhonu se semínka sází v rozmezí 10-15 cm. Než semínka vyklíčí, což trvá 8-15 dní, je třeba půdu stále udržovat vlhkou.

Bylina se na záhon vysévá od dubna až do září (klidně i několikrát během roku) do lehké, vlhké a propustné půdy spíše na stinné místo. Do truhlíku se mohou sadit kdykoliv, protože jsou nezávislé na slunečním svitu. Pokud kerblík bude na slunci, vyroste rychleji, ovšem na úkor chuti i aroma. Pokud se vysadí na podzim, vyroste hned zjara. Protože není citlivý na mráz, je možné jej začít vysazovat dokonce už v březnu. Vysazuje se buď do truhlíku nebo na záhon, ale tam, kde se jednou nasadí, už by měl zůstat – nesnáší totiž přesazování. Při pěstování v květináči se doporučuje drenáž, protože ačkoli má rostlina ráda vlhčí půdu, nesnáší přemáčení.

Při pěstování kerblíku je nutná pravidelná zálivka. Pokud se budou odstraňovat květní stvoly, zvýší se úroda, kterou je možné sklízet již brzy od vysetí.

Sklizeň kerblíku třebule

Sklizeň kerblíku lze realizovat již měsíc po zasazení. Několikrát ročně se sbírají pouze mladé a čerstvé lístky rostliny a to do té doby, než rostlina vykvete, poté už se nevyužívají.

Uchování kerblíku třebule

Čerstvé listy kerblíku jsou určeny k okamžité spotřebě nebo se uchovávají mražením. Sušení znehodnocuje aroma i chuť byliny.

Lístky lze jednoduše omýt, osušit a zamrazit v uzavíratelné nádobě či sáčku a jednoduše zamrazit. Jemné lístky kerblíku se doporučuje mrazit spíše naložené ve vodě, k čemuž se používá tvořítka na led, do kterého se lístky nakrájí, zalijí vodou a nechají zamrazit. Místo vody je možné použít olejový olej, nebo v případě jeho dalšího použití do polévek a omáček se může ke zmražení použít i zeleninový či masový vývar.

Recepty z kerblíku třebule

Rostlina se využívá nejvíce ve středomořské kuchyni, především té francouzské. Kerblík se dříve využíval často tam, kde se používala nať petrželky. Dnes se kromě toho používá také v různých směsích bylin. Používá se do polévek, omáček, salátů, vařených ryb, drůbežího, telecího a jehněčího masa, do pomazánek, bylinkových másel, omelet, v dušené zelenině, k bramborám, ke grilovaným masům a na mnoho dalších způsobů. Přidává se až ke konci vaření, jinak by celý pokrm zhořknul. Protože kerblík patří mezi chuťově jemnější bylinky a snadno jej přehluší výraznější bylinky, nedoporučuje se kombinovat například s rozmarýnem nebo majoránkou.

Jedním z neznámějších receptů, ve kterých se kerblík vyskytuje, je frankfurtská zelená omáčka, která se původně vařila jako typický pokrm na Zelený čtvrtek. V mixéru se rozmixuje směs bylinek, do které patří petrželka, pažitka, brutnák, šťovík, řeřicha, kerblík, krvavec menší nebo meduňka. K bylinkám se přidá zakysaná smetana, dijonská hořčice, cukr, sůl pepř a olej a vše se rozmixuje do hladké omáčky. Nakonec se omáčka dochutí vinným octem. Tento pokrm se tradičně podává s vařenými bramborami a vejci natvrdo.

Z polévek je nejznámější belgická kerblíková polévka. Ta se připravuje tak, že se k uvařeným bramborám přidá kerblík a malý hlávkový salát, krátce se povaří a rozmixují dohladka. Podává se ozdobená kerblíkem a zakysanou smetanou. Jiným druhem je „obyčejná“ kerblíková polévka, která kromě kerblíku obsahuje hovězí vývar, smetanu a vaječné žloutky.

Kerblík je také skvělý do pomazánek. Do tučného tvarohu se přidá nasekaný kerblík, petrželka, pažitka a kopr, poté se pomazánka dochutí solí a pepřem, popřípadě zjemní smetanou. Výborná je také vajíčková pomazánka s tuňákem, pórkem a kerblíkem či tvaroh smíchaný pouze s kerblíkem.

Z čerstvých lístků lze připravit i čaj a to jednoduše tak, že se zalijí horkou vodou a nechají louhovat. Tento čaj pomáhá při žaludečních potížích.

Využití kerblíku třebule

1. Gastronomie

V gastronomii se kerblík používá především ve francouzské kuchyni. Jeho lehce nasládlá anýzová chuť se hodí do omáček, polévek, k rybám či různým druhům mas, také do vegetariánských pokrmů či k dušené zelenině, dochutí pečené i vařené brambory a také masa určená na gril (domácí hamburgery, karbanátky, nakládaná masa), hodí se jako ozdoba chlebíčků či jednohubek a mnoha dalších pokrmů. Jeho využití v kuchyni je velmi široké a dává se také tam, kde by jinak byla petrželka.

2. Lidové léčitelství

Kerblík se v lékařství používá na jarní ozdravné kůry, při zánětech očí, pohmožděninách a ulevuje při bronchitidě. Podporuje trávení a pomáhá při žaludečních potížích, mírní nadýmání, zlepšuje krevní oběh a pomáhá při vysokém krevním tlaku. Pro vnitřní použití se pije čaj, k vnějšímu se vyrábí obklady či bylinná směs ke koupeli, která ulevuje od bolestí hlavy a kloubů. [2, 3]

Nežádoucí účinky kerblíku třebule

Nejsou známy žádné vedlejší účinky kerblíku, ale nedoporučuje se užívat v těhotenství ani při zánětlivých onemocnění ledvin. [4]

Zajímavosti o kerblíku třebuli

  • Pro svou podobu a částečně také chuť bývá kerblík označován jako „francouzská petrželka“.
  • Spolu s petrželkou, pelyňkem kozalcem, pažitkou a estragonem tvoří základní jemné byliny francouzské kuchyně zvané jako fines herbes.
  • U nás býval kerblík oblíbený spíše v minulosti, kdy se bez něj hospodyňky neobešly zejména na Zelený čtvrtek, kdy z něj připravovaly hlavní pokrm.
  • Používá se při jarních očistných bylinkových kůrách, protože má schopnost povzbuzovat činnost orgánů, které v těle likvidují jedy. Má také odvodňovací účinky, čímž napomáhá se těchto škodlivých látek z těla zbavovat.
  • Dá se z něj vyrobit pleťová maska, která zvláčňuje pleť a tím zabraňuje tvorbě vrásek.
  • Hladkolistou odrůdu kerblíku třebule lze snadno zaměnit s bolehlavem plamatým, který již podle názvu není zdraví prospěšný. Poznat jej lze podle vůně, která u bolehlavu rozhodně není příjemná. Kerblík lze také zaměnit za kerblík lesní, který je v přírodě rozšířenější. Tento druh je ale mírně jedovatý a může způsobovat kožní podráždění.

Zdroje:

  1. Kerblík třebule – Wikipedie. [online]. Dostupné z:https://cs.wikipedia.org/wiki/Kerbl%C3%ADk_t%C5%99ebule
  2. Kerblík třebule, Anthriscus cerefolium – Žena.cz – magazín pro ženy. Žena.cz – magazín pro ženy [online]. Copyright © [cit. 29.06.2019]. Dostupné z: https://zena.aktualne.cz/wiki/zdravi/kerblik-trebule/r~i:wiki:4604/
  3. Kerblík třebule | Bylinky.info. Bylinky – Vše, co jste chtěli vědět o bylinkách! [online]. Copyright © 2010 [cit. 29.06.2019]. Dostupné z:http://www.bylinky.info/kerblik-trebule
  4. Kerblík třebule – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, nežádoucí účinky – Bylinky pro všechny. Bylinky pro všechny – Bylinky pro všechny [online]. Copyright © Eva Mlčochová 2010 [cit. 29.06.2019]. Dostupné z:https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1721-kerblik-trebule-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-nezadouci-ucinky
  5. Kerblík třebule – Zahradnik.Vitejdoma.cz. Vitejdoma.cz[online]. Copyright © 2007 [cit. 29.06.2019]. Dostupné z:http://zahradnik.vitejdoma.cz/pestovani/kerblik-trebule
  6. Kerblík – zapomenutá bylinka s všestranným použitím – Jak v kuchyni.Homepage – Jak v kuchyni [online]. Copyright © jakvkuchyni.cz [cit. 29.06.2019]. Dostupné z: https://www.jakvkuchyni.cz/kerblik-zapomenuta-bylinka-s-vsestrannym-pouzitim/