Anýz vonný (Pimpinella anisum)

Anýz vonný je známý také pod názvem bedrník anýz a jedná se o jednoletou bylinu dorůstající výšky kolem 50 cm. Je to rozvětvená rostlina v létě kvetoucí drobnými bílými kvítky uspořádanými v okolíky. Na stonku rostou tři tvary listů: přízemní jsou jednoduché, prostřední jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Všechny pak mají zelenou barvu. Pro rostlinu je typické, že příjemně aromaticky voní. Dříve se hojně vyskytovala v přírodě, v dnešní době je její nalezení o něco obtížnější, takže se spíše pěstuje. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Používá se v léčitelství, kosmetice a potravinářství.

Popis anýzu vonného

Anýz je letnička s vřetenovitým oddenkem a s jemně rýhovanou, přímou lodyhou, která se nahoře větví. Dorůstá výšky 30-50 cm a je typická trojím druhem listů. Ty spodní jsou jednoduché a mají srdčitý tvar, na okrajích jsou zubaté. Prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Všechny listy mají velké pochvy a zelené zbarvení. Od června do srpna kvete bílými kvítky uspořádanými v okolících se 7 až 15 paprsky. Celá rostlina pronikavě voní, její plody mají nasládlou, výrazně lékořicovou chuť.

Původem pochází z Malé Asie a oblastí Středozemí, odkud se rozšířila do spousty dalších zemí. Mezi nimi například Španělsko, Indie, Turecko, Mexiko, USA, Německo, středomořské státy, na Balkáně a v teplejších oblastech se dá pěstovat i v Česku. Volně v přírodě ji lze nalézt pouze v teplejších zemích, častěji se ale pěstuje.

Pěstování anýzu vonného

Anýz patří k bylinám, které déle klíčí (může to trvat až 28 dní). Je potřeba proto začít s výsevem již v únoru nebo březnu. Vzhledem k jeho oblibě teplejšího prostředí je nejlepší jej pěstovat v květináči doma za oknem, kde se mu daří nejlépe a vydrží růst po zbytek roku. Je ale možné jej vysévat také přímo na záhon. Zálivka je nutná pouze v suchém období.

Rostlina vyžaduje slunné stanoviště, které je chráněné před větrem a propustnou, humózní, vápenatou půdu spíše zásaditého charakteru. Rostlinu je nejvhodnější pěstovat ze semínka či sazeničky.

Pěstování ze semínka

V únoru či březnu se semínka vysévají do květináče, v dubnu potom do volné půdy na záhon. Semínka ke klíčení vyžadují tmu, je proto vhodné je dostatečně zahrnout zeminou. Pro pěstování anýzu musíme mít trpělivost, protože pomaleji klíčí, k plnému dozrání potřebuje dostatek sucha a tepla. Jakmile bylinka dosáhne výšky 20 cm, je vhodné ji mulčovat.

Pěstování ze sazeniček

Ti, kteří chtějí ušetřit čas a námahu, si mohou koupit již předpěstované sazeničky. Tyto rostlinky se na záhon sadí až v květnu, kdy již nehrozí mrazíky.

Sklizeň anýzu vonného

Sklizeň anýzu probíhá ve dvou fázích. V první se průběžně v létě sbírají čerstvé listy, které se ihned konzumují, v druhé se sbírají semínka. Známkou jejich dozrávání je to, že květenství anýzu začne hnědnout, a právě tehdy se rostlina celá seřízne a dojde tak k její finální sklizni (zbytek uvadne).

Uchování anýzu vonného

Listy se používají v průběhu léta v čerstvém stavu, poté se v srpnu až září sbírají semínka, která se uchovávají pouze sušením. To probíhá tak, že se seříznutý anýz sváže do malých svazků, které se suší zavěšené vzhůru nohama. Pod rostlinu se umístí nádoba, papír či látka, která bude zachycovat vypadávající semínka. Ty se dají využít jako koření, k přípravě čaje či pro další výsev. Nasbíraná semena se uchovávají v temnu a suchu, aby neztratila své účinné látky.

Anýz je možné sušit také v tenkých vrstvách na papíru či jiném vodorovném podkladu, který zachytí semínka.

Recepty z anýzu vonného

V kuchyni má anýz mnohostranné využití. Používá se při výrobě chleba, pečiva, při nakládání červené řepy a červeného zelí, je důležitou složkou spousty vánočního cukroví, přidává se také do jablečných či hruškových kompotů. Hodí se také k dochucení žampionů, ryb a také masa, převážně v indické a čínské kuchyni. Vyrábí se z něj také čaj či likéry. Polévkám, omáčkám či dušené zelenině dodává nasládlou příchuť. Zralý anýz aromaticky voní a má kořenitou nasládlou chuť.

Mezi základ patří anýzový čaj, který pomáhá při problémech s trávením nebo proti nevolnostem. Semena se přelijí horkou vodou, nechají se asi čtvrt hodiny vylouhovat, scedí se a nápoj je připraven ke konzumaci. Nejlépe chutná, dokud je ještě teplý.

Asi nejznámější použití anýzu je při výrobě chleba. Ve vlažné vodě se nechá spolu s cukrem a droždím vzejít kvásek, který se poté smíchá s vodou, olejem, anýzem, solí a chlebovou moukou. Při zapracování těsta se do něj postupně bude zapracovávat další mouka, až bude těsto krásně vláčné. Těsto se poté vloží do mísy, přetáhne se fólií a nechá na teplém místě nakynout. Po vykynutí se vyklopí na pracovní plochu, rozdělí na dvě části, ze kterých se vypracují dvě koule, a těsto se nechá chvíli odpočinout. Poté se bochánky položí na plech, propíchají se vidličkou, povrch se potře bílkem rozšlehaným s vodou a posype se anýzem. Chléb se peče asi 30 minut.

Anýz je také nedílnou součástí vánočního cukroví. Perníčky se vyrábí smícháním medu, cukru, másla, žloutků, mlékem, skořicí, hřebíčkem, badyánem a anýzem. Po promíchání se přidá mouka a sníh z bílků a nechá se odpočívat v lednici. Poté se těsto vyválí na tloušťku 3-4 mm a vykrajují se z něj různé tvary, které se před pečením potřou rozšlehaným vejcem.

Anýzová semínka lze používat také na přípravu salátu z hrušek. Hrušky se oloupou, zbaví jádřinců a nakrájí na drobné nudličky. Fenykl se nakrájí taktéž na tenké nudličky, salát radicchio se pokrájí na silnější nudle. Vše se promíchá a přelije dresinkem připraveným smícháním soli, cukru, anýzu, pepře, olivového oleje a pomerančové šťávy.

Využití anýzu vonného

1. Potravinářský průmysl

V průmyslu se z něj vyrábí likéry (Pastis, Ouzo, anýzovka, absint), cukrovinky, sušenky a jiné sladké i slané pečivo, zejména pak chléb.

2. Gastronomie

V kuchyni se užívá především jako koření, ale také jeho čerstvé lístky se přidávají do salátů. Dochucuje se s ním chleba, vánoční cukroví, polévky, omáčky, čínské pokrmy a další.

3. Lékařství

Bylinka pomáhá vykašlávání, potlačuje svalové křeče v trávicím ústrojí, podporuje laktaci u kojících žen, zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, působí proti nadýmání. Kořeny podporují vylučování, napomáhá při katarech dýchacích cest a hrtanu a také řídí sekreci žaludku. [1]

4. Kosmetika

V kosmetice se používá jako přísada pro výrobu parfémů, v aromaterapii se používá éterický olej z něj vyrobený, který má léčivé účinky. Používá se také v přípravcích zubní hygieny (ústní vody, pasty na zuby).

Nežádoucí účinky anýzu vonného

  • Nedoporučuje se užívat při vředových onemocněních, akutní gastroenteritidě a onemocnění ledvin. Vzhledem k nedostatku dostupných údajů o bezpečnosti se nedoporučuje jeho užívání ani v těhotenství.
  • Užívání čisté silice v nadměrném množství může vést k otoku mozku a plic. [1, 2]

Zajímavosti o anýzu vonném

  • Je známý také pod názvy anýz pravý, bedrníček nebo hanýsek.
  • Přidává se do kadidel, vonných pytlíčků a voňavých dekorací v kombinaci s dalšími aromatickými prvky v pot pourri.
  • Ve středověku byl používán jako afrodiziakum, účinný prostředek k osvěžení dechu a lék proti moru. Také měl zbavovat mrzutosti.
  • Hlodavci jej zbožňují coby výbornou pochutinu.
  • Ve staroegyptské kultuře byl používán proti mnoha onemocněním, v antice se užíval jako protijed při uštknutí hadem a také jako lék na kašel. Ve 13. století se používal při léčení trávicích potížích a dýchacích onemocněních.
  • S kmínem, koriandrem a fenyklem tvoří bylinný čaj „čtyř semen“, který pomáhá proti plynatosti.
  • U dětí a kojenců se používá zápar, který pomáhá při kolice a průjmu.
  • Také je vhodný pro kuřáky a ty, kteří s kouřením chtějí přestat, protože působí jako protilátka na nikotin a dehet, čistí sliznici průdušek a podporuje regeneraci jejích buněk. Také snižuje tabákový zápach z úst.

Zdroje:

  1. Bedrník anýz – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bedrn%C3%ADk_an%C3%BDz
  2. Anýz vonný (bedrník anýz). Bylinkopedie.cz | Léčivé bylinky, zázračné rostliny a další dary přírody [online]. Copyright © 2014 [cit. 09.09.2019]. Dostupné z: https://bylinkopedie.cz/anyz-vonny-bedrnik-anyz/
  3. Anýz vonný – Abecedazahrady.cz.cz – Zahrada, rostliny, pěstování [online]. Dostupné z: https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/anyz-vonny
  4. Anýz vonný | Bylinky.info.Bylinky – Vše, co jste chtěli vědět o bylinkách! [online]. Copyright © 2010 [cit. 09.09.2019]. Dostupné z: http://www.bylinky.info/anyz-vonny
  5. Koření-a-bylinky-z-celého-světa-velice-hodnotná-kniha-o-158-str.lf_ Pages 1 – 50 – Text Version | PubHTML5.Free HTML5 Digital Publishing Platform for Magazines,Catalogs,Brochures,Lookbooks & More…- PUB HTML5 [online]. Dostupné z: https://pubhtml5.com/qrio/yxdb/basic

Jana Hlaváčová

Bylinkám jsem se začala věnovat již před čtrnácti lety. Dostala se mi do rukou kniha, ve které byly recepty na přípravu různých kosmetických výrobků z bylinek, které si můžeme připravit i doma – mýdla, tělová mléka, šampony, oleje, balzámy na rty, ale i make-up a mnohé další. Natolik mě to zaujalo, že jsem si všechny kosmetické výrobky začala vyrábět doma, zdravě a bez chemie. Protože jsem byla netrpělivá, tak jsem si všechny potřebné bylinky kupovala. Postupně jsem ale zjistila, že domácí bylinky jsou lepší a začala jsem se o bylinky zajímat ještě z pohledu pěstování, nebo jsem si je nasbírala rovnou v přírodě. Dnes už mám svoje místečka, na která chodím bylinky sbírat. Doma pro ně mám speciální místnost, kde bylinky zpracovávám – suším, nakládám do olejů, pěstuji atd. Chodím na různé kurzy o bylinkách a jejich zdravotních účincích. Protože mě téma velmi zajímá, baví mě o něm psát a dělit se tak o své zkušenosti s jinými.

Atlas bylinek

A

B

C

Č

D

F

G

H

J

K

L

M

O

P

R

Ř

S

Š

T

V